Královna přerušila Sandringhamův pobyt kvůli krizovým rozhovorům s premiérem




Královna letos v létě zkrátila svůj pobyt v Sandringhamu, protože se musela vrátit na hrad Windsor, aby si každý týden – a poslední telefonát – zatelefonovala s brzy bývalým premiérem Borisem Johnsonem.


Jen před pár dny byla královna spatřena, jak si užívá soukromou přestávku na svém Sandringhamském panství, když si Její Veličenstvo jen pár týdnů předtím odpočinulo po rušných oslavách Platinového jubilea.

Nyní vyšlo najevo, že toto letní útočiště bylo pro královnu zkráceno, protože zamířila zpět na hrad Windsor a vedla krizová jednání s bývalým premiérem Borisem Johnsonem, protože velké množství vládních ministrů podalo své rezignace.

Rezignace více než 50 poslanců pak vedla k tomu, že Boris 7. července 2022 oznámil, že rezignuje na post premiéra a na podzim odstoupí.

Boris Johnson

(Obrazový kredit: WPA Pool / Pool / Getty Images)

Není jasné, zda předseda vlády 6. července během jejich setkání řekl královně, že plánuje podat demisi, ale někteří se domnívají, že aby královna zkrátila cestu, byla si vědoma závažnosti této záležitosti.

Premiér údajně nyní mluvil se sirem Grahamem Bradym, předsedou konzervativců z roku 1922, a souhlasil s tím, že podá demisi. Jmenování nového lídra konzervativní strany se má uskutečnit za několik měsíců na říjnové konferenci konzervativní strany.

Jako hlava státu musí královna zůstat neutrální, pokud jde o politické záležitosti. To znamená, že nemůže volit ani kandidovat ve volbách, ale má řadu důležitých rolí, včetně otevření parlamentu.

Královna musí také udělit královský souhlas s novou legislativou a má výsadní pravomoc jmenovat premiéra. Nicméně, většina těchto pravomocí je omezená a typicky ceremoniální spíše než skutečné vykonávání nějaké královské moci. Po všeobecných volbách královna vždy postaví vůdce vítězné strany jako předsedu vlády a dosud se neodchýlila od této tradice, i když má technicky právo volby.




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj: womanandhome.com