Zázvor – síla přírody proti zvracení a nevolnostem




Ať už v dětském nebo dospělém věku, každý z nás už na vlastní kůži určitě zažil nevolnost. Bez ohledu na to, zda se jedná o nevolnost náhlou a krátkodobou, nebo neutuchající a stále se vracející, je to velmi nepříjemné. V těchto chvílích bývá dobrá rada, zda rychlá pomoc mimořádně vítaná. Jak si však pomoci, když volně prodejné léky jsou dostupné buď jako pilulky nebo kapky, jejichž užití je v případě zvracení problematické?

Je zde skvělé řešení, které je vhodné a účinné pro děti i dospělé: Vagaline ústní sprej proti nevolnosti a zvracení. Tajemství rychlé pomoci bez vedlejších účinků spočívá v zázvoru a léčivých bylinkách.

Léčivá síla zázvoru je známá od pradávna a pomáhá i dnes

Zázvor, u nás známý také jako Ďumbier lékařský, nejenže dodává jídlům lahodnou chuť, ale ceníme si jej i pro jeho léčebný přínos. Arabští, indičtí a asijští léčitelé si tisíce let cení zázvoru jako přírodní lék na zmírnění nevolností, zvracení i průjmů, způsobených onemocněními i cestovní a mořskou nemocí. Díky obchodu s kořením se tato tradice uchytila ​​iv Evropě, takže zázvor v našich zeměpisných šířkách je velmi populární nejen jako koření, ale má také tradiční lékařské využití. Známé jsou například jeho účinky při léčbě bolestí svalů a kloubů, nachlazení a chřipky, bolesti žaludku, menstruačních křečích a popáleninách kůže.

Překvapivé účinky

Současný výzkum potvrdil, že zázvor má i prokazatelné karminativní a antiemetické účinky (proti nadýmání a zvracení) a celkově zklidňuje trávicí trakt. Kromě toho, zázvor patří i mezi nejúčinnější prostředky ke zmírnění kinetózy. Několik studií totiž potvrdilo, že zabírá stejně dobře jako mnohé klasické léky proti nevolnosti. Lékaři často doporučují zázvor také jako prevenci proti zvracení. Omezuje totiž stahy střev, neutralizuje trávicí šťávy a blokuje v mozku centrum, které řídí zvracení. Na rozdíl od léků proti nevolnosti, zázvor nevyvolává ospalost. Dokonce se využívá i ke zmírnění nevolnosti po chemoterapii a operacích.

 

Studie zjistila, že dětem, které trpěly závažným zvracením, se stav zlepšil po požití pár kapek zázvoru. Podle odborníků zázvorový extrakt dokáže účinně pomoci dětem rychleji překonat akutní gastroenteritidu. Do tohoto výzkumu bylo zapojeno 141 dětí od jednoho do deseti let a ukázalo se, že ústní podání zázvoru u dětí postižených akutní gastroenteritidou je bezpečné, dobře snášené a účinné.

Samozřejmě, zázvor je díky svým účinkům nápomocný jak dětem, tak dospělým a kvůli jeho účinkům se jej doporučuje podat i před cestou autem, protože působí preventivně proti kinetóze.

Účinné látky jsou podobné kapsaicinu

Gingerol a shogaol obsažené v zázvoru patří mezi fenoly podobné kapsaicinu, který dává pálivou příchuť chilli papričkám. Dokáží potlačovat štěpení zkonzumované potravy, a proto potlačují i ​​nevolnost. Zázvor má „protizvracící“ účinek na úrovni mozku a střev. Proto je také velmi účinným prostředkem proti nevolnosti způsobené nemocí, cestovní kinetózou, hormonálními výkyvy, pohybem, závratěmi, migrénami, při chemoterapii, pooperačních stavech a jídlem.

Několik studií zkoumalo také účinky zázvoru na plyny, které se tvoří ve střevním traktu během trávení. Jak se ukázalo, enzymy v zázvoru mohou pomoci tělu vyloučit tento plyn, čímž poskytují úlevu od jakéhokoli nepohodlí.

Pomáhá i při trávení

Zázvor má také příznivé účinky na enzymy trypsin a pankreatickou lipázu, které jsou důležité pro trávení. Zázvor tedy může pomoci i zvýšit pohyb trávicím traktem, což naznačuje, že může zmírnit nebo zabránit zácpě.

Kromě toho, zázvor inhibuje takové bakterie, jako Salmonella, která způsobuje průjem, a prvoci, jako například Trichomonas. Zázvor je plný živin a bioaktivních sloučenin, které mají velký přínos pro tělo a mozek. Je to jedna z mála superpotravin, které si toto označení skutečně zaslouží.

Náš tip: Vagaline spray

Jak je vidět, účinky zázvoru na naše zdraví jsou skutečně široké a potvrzené, o čemž svědčí i mnohé vědecké studie. Abychom jeho skvělé účinky mohli využít kdykoli, výborným tipem do každé domácí lékárničky je Vagaline spray, který je vhodný nejen pro dospělé, ale také pro děti od 3 let. Aplikace je velmi jednoduchá: Stačí 4 – 5 střiků do úst denně a je po problému. Úleva při nevolnosti, střevních virózách a problémech s tím souvisejících je zaručena. Praktické balení se vejde do každé kabelky, takže jej lze mít vždy s sebou a použít dle potřeby.

Vagaline ústní sprej proti nevolnosti a zvracení 25 ml

vagaline spray

poskytuje okamžitou úlevu při střevních virózách

je účinný při cestovní nevolnosti a mořské nemoci

působí na zvýšení sekrece slin, břišní potíže z přejídání, i na pocení a nerovnováhu způsobenou nevolností

Dobrá zpráva, pro všechny, kteří se rozhodnou užít Vagaline ústní sprej proti nevolnosti a zvracení 25 ml je to, že účinek spreje se dostaví opravdu velmi rychle. Sprej se totiž vstřebává okamžitě přes sliznice v dutině ústní.

Na rozdíl od toho, pilulka/kapsle se musí v žaludku rozkládat a to je jistý proces, který je i časově náročný.

Složení:

  • Extrakt ze zázvoru – tato tropická bylina se odedávna používá a ke zmírnění nevolnosti a zvracení, způsobených viry a cestováním.
  • Extrakt z meduňky: zastavuje zvracení a stimuluje trávení a vylučování žlučové šťávy
  • Extrakt ze šalvěje: přirozeně zlepšuje trávení
  • Bachův květ z jilmu a ořechu královského – zmírňují nevolnosti



Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk