Superpotraviny, které by neměly chybět ve vaší kuchyni




V dnešní době se stále více lidí zajímá o zdravou stravu a výživu. Jednou z cest, jak dosáhnout optimálního zdravotního stavu, je začlenění superpotravin do každodenní stravy. Tyto potraviny jsou bohaté na živiny a prospívají našemu tělu i mysli. Pokud chcete být fit a plni energie, určitě by neměly ve vaší kuchyni chybět tyto superpotraviny! Přečtěte si následující článek a dozvíte se, které potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku hned teď.

Zázraky z moře: Chia semínka a řasy

Moře je zdrojem mnoha superpotravin, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jednou z nich jsou chia semínka, která jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty. Tyto malé semínka mají schopnost absorbovat až 12krát svou váhu v tekutině, což pomáhá udržovat pocit sytosti a regulovat trávení. Chia semínka také obsahují velké množství železa, vápníku a hořčíku, což je důležité pro správný chod organismu.

Obsahují obrovské množství vitamínů (zejména B12), minerálů (např. jód) a antioxidantů. Řasy mají protizánětlivý účinek a podporujícím imunitní systém. Dají se snadno začlenit do různých pokrmů – např. do salátu či polívky – nebo konzumovat samostatně jako sušený snack plný živin pro vaše tělo. Své místo ve vaší kuchyni si rozhodně zasloužily i tyto mořské „zázraky“.

Superpotraviny pro silné srdce: Avokádo a ořechy

Avokádo a ořechy jsou dvě superpotraviny, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, pokud se snažíte udržet zdravé a silné srdce. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vitamíny E a K, draslík a vlákninu. Tato kombinace živin pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi a chrání tak před srdečními chorobami. Navíc avokádo obsahuje látky s protizánětlivými účinky, které mohou pomoci snižovat riziko vzniku cévních onemocnění.

Ořechy jsou další skvělou volbou pro podporu zdraví srdce díky svému obsahu omega-3 mastných kyselin, antioxidantů a minerálů jako je hořčík. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek a pomáhají udržovat správnou funkci srdce. Antioxidanty pak chrání buňky před poškozením volnými radikály a napomáhají celkovému zdravotnímu stavu organismu. Ořechy lze konzumovat samostatně nebo je přidat do salátů či pečiva pro extra dávku nutričních hodnot pro vaše srdce.

Bojovníci proti stresu: Červená řepa a kakao

Bojovníci proti stresu jsou potraviny, které mohou pomoci uklidnit nervy a zlepšit náladu. Jednou z těchto superpotravin je červená řepa, která obsahuje látky nazývané betalainy, jež mají silné antioxidační vlastnosti a podporují detoxikaci organismu. Díky svému obsahu vitamínů skupiny B a minerálů jako je hořčík nebo železo také přispívá k normální funkci nervové soustavy a snižuje únavu.

Obsahuje flavonoidy, což jsou antioxidanty s protizánětlivými účinky, které mohou chránit mozek před poškozením vyvolaným stresem. Kakao tak může napomoci ke zvýšení produkce endorfinů – tzv. hormonů štěstí – a serotoninu, což má za následek lepší náladu a snížení úzkosti. Doporučuje se volit kakao s vysokým obsahem kakaa (70 % nebo více) bez přidaných cukrů pro maximální benefit pro vaše psychické zdraví.

Energický start do dne: Oves a luštěniny

Energický start do dne je klíčový pro správné fungování našeho těla a mysli. Jedním z nejlepších způsobů, jak začít den plný energie, je konzumace ovesu a luštěnin. Oves obsahuje mnoho živin, vlákniny a sacharidy s nízkým glykemickým indexem, které dodají tělu dlouhotrvající energii. Navíc oves pomáhá udržet hladinu cholesterolu pod kontrolou a má pozitivní vliv na trávení.

Luštěniny jsou další skvělou volbou pro energetický start do dne. Obsahují vysoké množství bílkovin, vlákniny a minerálů jako je železo či hořčík. Díky nim se budete cítit sytěji déle a vaše tělo dostane potřebné živiny pro optimální fungování. Luštěniny navíc snižují riziko srdečních onemocnění a mají pozitivní vliv na metabolismus. Proto by neměly chybět ve vaší kuchyni jako součást vyvážené stravy plné energie!




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com