Mýty o jídle a dietě pod drobnohledem






Slyšíme-li „mýty o dietě“ dostatečně mnohokrát, po jisté době je můžeme začít považovat za pravdivé. Mnohé z nich sice přicházejí a odcházejí, ale některé zůstávají, ať se děje cokoliv. Proč se právě takových mýtů nechceme vzdát, i když víme, že nemusí být pravdivé? V mnoha případech je to zejména proto, že některé mýty o jídle dávají smysl nebo jim prostě chceme uvěřit.

mýty o jídle

V dnešním světě přeplněném různými informacemi není až tak náročné najít zdroje mýtů, které je podporují. Pokud pomyslíte na jakoukoli populární dietu a podíváte se na internet, najdete tam mnohé stránky, které ji podporují, a pravděpodobně podobný počet stránek, které hovoří o opaku.

Mýtus 1. Každodenní vážení demotivuje, pokud se snažíte zhubnout

Mnozí lidé se domnívají, že pokud nevidíte denně konzistentní pokles tělesné hmotnosti, budete demotivováni a upustíte od vašeho úsilí.

Názor odborníka: Naše tělesná hmotnost může ze dne na den kolísat. Může to být půl až 1 kilogram. Pokud se vážíte každé ráno, pravděpodobně jste takovou změnu ve váze zaregistrovali, obzvláště pak, pokud jste měli den předtím těžkou večeři. Několik studií také ukázalo, že ti lidé, kteří si vedou každodenní tabulky o své hmotnosti, mají vyšší úspěšnost v hubnutí i v jejím udržování.

Mýtus 2. Karbohydráty = přibírání

Karbohydráty mají mezi lidmi na dietě špatnou reputaci. Představují si pod tím bílý chléb, kulatou rýži, brambory, případně cukry a sladkosti, v čemž mají samozřejmě pravdu. Ale je třeba se na to podívat iz opačné strany. Karbohydráty najdete také ve zdravém jídle, takže házet je všechny do jednoho pytle není správné.

mýty o jídle

Názor odborníka: Nic nezkazíte, pokud sáhnete po potravinových zdrojích zdravých karbohydrátů jako například po ovoci, zelenině, luštěninách nebo celozrnných produktech, které vás i více zasytí. Méně zdravé možnosti karbohydrátů mohou sice přinést krátkodobou úlevu například od stresu či vzpruhu během náročného dne, ale přinášejí i gramy navíc, které s vámi i déle zůstanou.

Mýtus 3. Pokud jíte před spaním, přiberete

Mnoho lidí věří tomu, že pokud přijímáte kalorie v pozdějších hodinách, tak z nich přibíráte více než z těch, které přijímáte v dřívějších hodinách během dne. Vychází se zde z předpokladu, že kalorie byste měli přijímat během „aktivních“ hodin, kdy je dokážete spálit, a tak kalorie přijaté večer, předtím než jdete spát, znamenají, že si je vaše tělo ukládá a nespaluje. Ale skutečným základem této rovnice, ze které byste měli vycházet je, že pokud přijmete kdykoli během dne více kalorií, než kolik jich spálíte, tyto kalorie navíc si ukládáte, zda jste je snědli dopoledne nebo večer.

mýty o jídle

Názor odborníka: Biorytmus každého člověka je jedinečný a proto každému může vyhovovat něco jiného. Pokud jste více aktivní v noci, například studujete, určitě potřebujete příjem kalorií i ve večerních či pozdějších hodinách. Bez této energie z kalorií by vám velmi rychle došlo palivo. Trik je také v tom, abyste si pár kalorií ušetřili na večer, abyste si mohli dát i ve večerních hodinách zdravý snack… čímž se dostáváme k mýtu 4.

Mýtus 4. „Dám si něco malého na zub“ či „něco malého sníst tu a tam“ je velmi špatný zlozvyk, který přispívá k přibírání

Dát si něco na zub či dát si něco malého párkrát za den je často vnímáno jako špatný zlozvyk. V první řadě si někteří lidé myslí, že tím přijímáte více kalorií než je váš stanovený denní kalorický limit. Za druhé jde o to, co si pod tím něčím malým pod zub lidé vlastně představují. Něco velmi nezdravého a kalorického – bohatého na tuky, sůl nebo cukry. Je pravda, že výběr je důležitý, protože může jít io vysoce kalorická jídla, ale s nízkou nutriční hodnotou.

Názor odborníka: Něco malého pod zub však nemusí být pohromou vaší diety, pokud zvolíte zdravou alternativu. Tehdy se z tohoto „mezijídla“ stává zdravý návyk, který vám pomáhá udržovat si pod kontrolou váhu i energetický příjem během celého dne. Takže pokud se chcete vyhnout náhlému pocitu hladu, mějte vždy po ruce něco malého a zdravého. Například čerstvé ovoce, jogurt, oříšky či proteinovou tyčinku.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk