Zelený čaj: Opravdu je tak zdravý?






O zeleném čaji se mluví jako o jednom z nejzdravějších nápojů na planetě. V moderní kuchyni se nepoužívá ovšem jen jako zdravý nápoj, ale přidává se i do vaření. Co je vlastně na něm tak zdravého?

Zelený čaj obsahuje polyfenolové antioxidanty, které snižují zánět v těle. Ten je známým spouštěčem předčasného stárnutí. Antioxidanty také aktivně chrání buňky před poškozením, které může vést k řadě chronických chorob. Díky tomu je považován za léčivý čaj, který nabízí širokou škálu ochrany zdraví.

Podporuje zdraví mozku

Sice obsahuje kofein, ale také i aminokyselinu zvanou L-theanin, která má uklidňující účinek. Kombinace kofeinu a L-theaninu optimalizuje funkci mozku, zlepšuje pracovní paměť, kognitivní výkon a zvyšuje náladu. Zelený čaj je také silným ochráncem před neurodegenerativními chorobami včetně Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby.

Optimalizuje hmotnost

Výzkumy ukázaly, že tento zdravý nápoj upravuje metabolismus a stimuluje spalování tuků. Omezuje chuť k jídlu a působí preventivně proti ukládání tuků.

Ochraňuje před rakovinou

Tento léčivý čaj tlumí rakovinové přeměny buněk několika klíčovými způsoby. Chrání buňky před poškozením, které může spustit nekontrolovaný růst buněk, což může vést k rakovinovým mutacím. Antiangiogenní účinek, který zabraňuje ukládání tuků, také blokuje šíření rakoviny.

Podporuje imunitu

Antioxidanty zeleného čaje nabízí antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky, které podporují imunitu. Ještě bonus navíc: Jeho antibakteriální vlastnosti také bojují proti špatnému dechu. Kromě toho – zelený čaj působí jako prebiotikum, jídlo pro prospěšné střevní bakterie spojené se zdravou imunitou.

Podporuje hustotu kostí

Antioxidanty chrání před ztrátou kostí a snižují riziko zlomenin. Studie na zvířatech potvrdily, že mírný příjem zeleného čaje prospívá zdraví kostí – zlepšuje jejich pevnost a kvalitu kostí. V jedné nedávné studii vědci zkoumali souvislost mezi potravinami bohatými na polyfenoly včetně zeleného čaje a osteoporózou. Dospěli k závěru, že fenoly ovlivňují hustotu minerálů v kostech tak, že brání poškození kostních buněk a snižují zánět, což pomáhá při tvorbě kostí.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk