Vitamin P: Ani vy jste o něm ještě neslyšeli?






Každý, kdo se zajímá o své zdraví, zná vitamíny potřebné k posílení imunity a zdravé fungování tělesných orgánů. Patří mezi ně vitamín C, D, skupina vitamínů D a další. Slyšeli jste však už o vitamínu P?

Pro dlouhý a zdravý život

Právě konzumace tohoto vitamínu může být novým způsobem, jak si zajistit dlouhý a zdravý život. Co je vitamín P? Tento termín byl vytvořen ve 30. letech dvacátého století a vědci jej popsali jako pojivo sloučenin poskytujících rostlinám pigment. Tyto sloučeniny dnes známe pod názvem flavonoidy a je jich více než 4000 různých druhů. Jsou zodpovědné za chuť a vůni ovoce a zeleniny, a také je ochraňují před houbami, bakteriemi a jinými škůdci.

Flavonoidy poskytují mnohá pozitiva i pro lidské tělo: pomáhají udržovat kosti a zuby pevné a zdravé, podílejí se na výrobě proteinového kolagenu, který zajišťuje strukturu krevních cév, svalů a kůže. Působí protizánětlivě, ochraňují buňky před volnými radikály – to znamená, že jsou schopny ochránit nás před onemocněními srdce a cév, ale také rakovinou.

Co konzumovat, abychom měli dostatečnou denní dávku vitamínu P, tedy flavonoidů?

Citrusové plody

Jsou hlavním zdrojem třídy flavonoidů známých jako flavanony. Lidé, kteří konzumují stravu bohatou na citrusové ovoce a šťávy, mají o 31 procent nižší riziko mozkové příhody ao 19 procent nižší riziko mrtvice.

Vitamin P

Čaj a kakao

Dva hrníčky čaje denně mohou posílit zdraví našeho srdce. Lidé, kteří denně konzumují dva hrníčky černého nebo zeleného čaje po dobu jednoho roku, mají nižší arteriální ztuhlost než ti, kteří čaj nepijí. Znamená to pružnější cévy. Čaj totiž obsahuje vzácné flavonoidy – katechiny.

Flavanoly z kakaa podporují také funkce mozku, pozornost a paměť.

Vitamin P

Fialová zelenina a ovoce

Modrá, červená, fialová barva ovoce a zeleniny je způsobena anthokyaniny. Mají skvělé protizánětlivé a antioxidační účinky. Studie, která zkoumala vliv borůvek a jahod ukázala jejich vliv i na snížení vysokého tlaku a úpravu hladiny glukózy v krvi.

Cibule

Obsahuje flavonoid kvercetin, který má protizánětlivé a antialergické účinky. Kromě cibule se nachází v brokolici, zelené fazolce, chřestu, v kapustě a jablkách.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk