Kdy stačí domácí léčba a kdy už je třeba vyhledat pediatra?






Čekárny dětských lékařů plné kašlících a jinak nemocných dětí rozhodně nikoho nepotěší, podobně jako školy a školku plné nemocí. Jsou maminky, které jdou s dítětem i při sebemenším projevu onemocnění k lékaři, a maminky – většinou zkušenější a vícedětné, které se snaží děťátko nejprve vyléčit doma běžně dostupnými přípravky a nevystavovat jej riziku, že v čekárně dostane další nemoc… Někdy se však ani to nemusí vyplatit.

„Přírodní rodiče“ dovedou dítě nejednou až do život ohrožujícího stavu nebo ještě dále

Na trhu neustále přibývá množství nejrůznějších homeopatických či jinak „neškodných“ přípravků pro domácí léčbu dětí, lékaři však varují, že rodiče často podceňují vážnost onemocnění. Tak jako není dobrý starý trend všechno léčit anibiotiky, není dobrý ani trend vyhýbat se jim za každou cenu. Bohužel na rozhodnutích rodičů, bazírujících na přírodní léčbě už utrpělo velké problémy a život ohrožující stavy nejedno dítě. Nedávno byl znám případ kanadského kojence, které se snažili rodiče vyléčit domácími přípravky, přičemž ono trpělo meningitidou, které bohužel i podlehlo. Mnohé děti také byly otráveny esenciálními oleji, kterými je rodiče chtěli vyléčit.

I běžná viróza se může svrhnout

Existuje mnoho onemocnění, která dokáží rodiče vyléčit doma i bez užívání antibiotik či návštěvy lékaře, ale ne vždy je je snadné správně diagnostikovat. I to, co vypadá na běžnou virózu, se může ukázat jako vážnější bakteriální infekce nebo se viróza může zkomplikovat. Běžný kašel, rýmu či bolest v krku, krátkodobou horečku, která reaguje na podané léky lze doma léčit, ale pozor, pokud horečka přetrvává, zvyšuje se, příznaky ze dne na den sílí, zda k nim přibude něco dalšího. Tehdy se už opravdu nevyplatí hazardovat se zdravím dítěte a snažit se o přírodní domácí léčbu.

Horečka není nemoc

Mnoho rodičů se dostává do šoku, pokud je dítě trpí vysokou horečkou, ale horečka není nemoc, je vlastně pozitivní. A to hned z několika důvodů – proto, že nám jasně mluví o tom, že dítě trpí infekcí, se kterou jeho imunitní systém bojuje. Proto při nižších teplotách pod 38 stupňů Celsia není třeba léky na snížení teploty podávat, mohou zamaskovat důležité příznaky. I zvracení a průjem můžeme léčit doma, pokud dítěti zajistíme dostatečnou hydrataci a nepřidají se další komplikace.

Jaké stavy by se rozhodně neměli rodiče pokoušet léčit sami doma?

  • Pokud má dítě ve věku méně než tři měsíce horečku 38 stupňů Celsia – může být příznakem vážné bakteriální infekce.
  • Horečku spojenou se ztuhlostí krku a bolestí hlavy – může jít o příznaky meningitidy.
  • Horečku trvající více než pět dní.
  • Pokud má dítě problémy s dýcháním, namodralou pokožku či rty – je nezbytné ihned navštívit lékaře či pohotovost.
  • Pokud zvrací nebo průjme, případně obojí a není schopno přijímat tekutiny, respektive neudrží je.
  • Pokud má dítě výrazné bolesti bříška a při močení, spojené s vyšší teplotou nebo horečkou.
  • Pokud se onemocnění po jednom-dvou dnech domácí léčby nezlepšuje, ale naopak zhoršuje.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk