Nebezpečné látky v potravinách: Víte, jaké na vás číhají?






(i když zejména při konzumaci ve velkých množstvích)? Na tyto nebezpečné látky bychom si měli dávat speciální pozor:

Bisfenol A a podobné sloučeniny

Bisfenol A (BPA) je chemikálie, která se nacházela v plastových obalech mnoha běžných potravin a nápojů a ve výstelce kovových plechovek (například konzervovaných rajčat). Problém je, že BPA se může vyluhovat z těchto nádob k jídlu nebo nápojů uvnitř.

Předpokládá se, že BPA napodobuje estrogen vazbou na receptorová místa určená pro hormon. To může narušit funkci hormonů a zvýšit riziko rakoviny prsu a prostaty, diabetu typu II i obezity.

Umělé trans-tuky

Umělé trans-tuky se vyrábějí přečerpáváním vodíku do nenasycených olejů, jako jsou sójové a kukuřičné oleje, aby se z nich staly tuhé tuky. Ztužené tuky se nacházejí v mnoha zpracovaných potravinách, například margarín, polotovary a balené pečivo. Studie na zvířatech opakovaně ukázaly, že konzumace trans-tuků způsobuje záněty a má negativní účinky na zdraví srdce.

Polycyklické aromatické uhlovodíky

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) se považují za znečišťující látky životního prostředí. Vznikají spalováním organického materiálu, ale nacházejí se také v potravinách. Když se maso griluje nebo udí při vysokých teplotách, tuk kape na horké varné povrchy a vytváří těkavé PAU, které mohou proniknout do masa.

Uzené a grilované maso je jedním z primárních zdrojů PAU v potravinách. Ale tyto látky se nacházejí také v mnoha druzích zpracovaných potravin. Zvyšují riziko rakoviny prsu, ledvin, tlustého střeva a prostaty.

Kumarin ve skořici

Kumarin je toxická sloučenina nacházející se ve skořici C. cassia, C. loureiroi a C. burmannii. Tyto druhy skořice se běžně vyskytují v obchodech s potravinami. Při vysokých dávkách zvyšuje riziko rakoviny a poškození jater.

Přidány cukry

Přidané cukry se často označují jako „prázdné kalorie“. Škodlivých účinků cukru je však podstatně více. Cukr s vysokým obsahem fruktózy, jako kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, souvisí s mnoha vážnými stavy, včetně obezity, diabetu 2. typu, metabolického syndromu, ztukovatění jater a rakoviny. Potraviny s vysokým obsahem přidaných cukrů jsou obvykle vysoce zpracovány a mohou vést k závislosti.

Rtuť v rybách

Ryby jsou mimořádně zdravé živočišné bílkoviny, ale některé druhy hlubinných ryb mohou obsahovat vysoké hladiny rtuti, známého toxinu.

Rtuť je neurotoxin, což znamená, že může poškodit mozek a nervy. Výzkumu naznačují, že malé děti, těhotné a kojící ženy jsou vystaveny obzvláště vysokému riziku, protože rtuť může ovlivnit vývoj mozku a nervového systému plodu a dítěte.

Za nejbezpečnější ryby z toho hlediska považujeme tyto: losos, treska, sleď a sumec.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk