Hořčík je pro organismus důležitý, ale pozor na jeho vstřebatelnost






Slováci letos řeší zdravotní potíže související s nedostatkem hořčíku v organismu intenzivněji než loni. V běžné stravě je totiž tohoto minerálu stále méně. Suplementace hořčíku je ale efektivní pouze v případě, kdy jej člověk doplňuje ve vhodné formě. Slováci konzervativně nakupují hlavně tu nejznámější, ale bohužel i méně vstřebatelnou anorganickou formu – oxid hořečnatý.

V nákupních košících Slováků se objevuje anorganický oxid hořečnatý až 6krát častěji než jiné, lépe vstřebatelné organické formy (například bisglycinát, malát či citrát).

Nedostatek hořčíku ve stravě nahrazujeme doplňky

Vysoký zájem o hořčík jako doplněk stravy připisují farmaceuti hlavně jeho nedostatku ve stravě. Mezi zákazníky je velmi oblíbený oxid hořečnatý. Ten má ale menší vstřebatelnost, a tedy nižší účinnost. Lépe vstřebatelnými verzemi jsou bisglycinát, malát či citrát.

Migréna, křeče, nespavost: vyberte si správnou formu magnézia

Suplementace hořčíku je téměř vždy pro průměrného člověka přínosem. Pokud vás trápí nespavost, deprese, stres, tak ideální je volba magnézia ve formě glycinát/bisglycinát. Poskytuje skvělou vstřebatelnost a díky glycinu zlepšuje kvalitu spánku při večerním užití. Bisglycinát má uklidňující vlastnosti, může podpořit léčbu úzkosti a pomáhá i při křečích. Pokud naopak potřebuje člověk řešit únavu, málo energievhodná forma je magnesium malát, který má energizující účinek. Ve vyšších dávkách může však u některých vyvolat projímavé účinky. Oblíbený a známý oxid hořečnatý má společně s uhličitanem hořečnatým a síranem hořečnatým, známým jako epsomská sůl, podle farmaceuta nižší vstřebatelnost, a tedy i menší benefit pro organismus.

Hořčík pouze s jídlem

Při dávkování je vždy důležité dívat se na obsah čistého magnézia v produktu. Průměrná dávka by měla být 320 mg pro ženy, 420 mg pro muže. Hořčík Je vhodné užívat s jídlem, pro případ, že by dráždil žaludek nebo střeva. Formy, jako pilulky, prášek či tekutina jsou o zvolené preferenci jednotlivce. Což je pro koho pohodlnější na komfort užívání. Odborníci doporučují s hořčíkem doplňovat také vitamín D a vitamín B6pro zvýšení vstřebávání hořčíku.

Co jste o hořčíku nevěděli, nebo hořčík v kostce

  • Jsou studie ukazující benefit hořčíku u GERD (reflux, pálení žáhy). Anekdotické zkušenosti poukazují na výrazné zlepšení při užívání kvalitních forem, například glycinátu v dávce kolem 200 mg ráno a večer před spaním. Tento účinek však může být individuální a pro zjištění reálného benefitu musí suplementaci každý vyzkoušet na sobě. Konkrétní postup je vhodnější konzultovat s odborníkem.
  • Z 25leté zkušenosti v lékárnickém prostředí, odborníci, z velkého portfolia volně prodejných produktů, doporučují organické formy hořčíku – bisglycinát, malát, citrát
  • Mezi méně vstřebatelné (anorganické formy) patří oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý a síran hořečnatý známý jako epsomská sůl.
  • Jak organické, tak anorganické formy mají na lidské zdraví pozitivní, ale rozdílné účinky.
  • Při poruchách ledvin je nezbytné konzultovat užívání hořčíku s lékařem.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk