9 tipů pro úspěšný start běžecké sezóny






Kardio trénink je důležitý, proto se pojďme podívat na jeden z nejdostupnějších způsobů, jak jej zařadit do svého fitness tréninku. Jistě mnozí z vás vědí o výhodách, které přináší cvičení, ale nevyužívají toho v praxi. Proto se vás dnes pokusím přesvědčit na běh. Jak tedy na úspěšný start běžecké sezóny?

Já sama jsem velký fanoušek běhání a přirozeně jsem specialistka na sprint – je to disciplína, při které využíváme výbušnou energii na krátkou vzdálenost. Přesný opak je zase vytrvalostní běh. Samozřejmě, že stále používáme naše nohy, ale běh je něco, co může dělat opravdu každý as minimální výbavou. Začít můžeme chůzí a postupně se rozjíždíme – ale vždy si buďte jisti, že to tempo je pro vás vhodné.

Nezáleží na tom, jestli trénujete na maratón nebo si jen přidáváte kardio cvičení k vašemu fitness tréninku. Mám pro vás pár tipů, které vám mohou pomoci k dosažení vašich běžeckých cílů.

Běžecká výbava

Jak jsem již zmiňovala, není třeba kupovat mnoho výbavy k běhání, i když je zde pár základních věcí, které vám mohou zpříjemnit váš běh:

  • Pár vhodných běžeckých bot
  • Běžecké ponožky
  • Pohodlné oblečení

Poslouchejte své tělo

Pokud se necítíte připraven k běhání, zkuste chůzi. Postupně se pro vás procházky stanou jednoduché a můžete později vyzkoušet střídání chůze a joggingu. Vaším cílem by mělo být tempo, které vám vyhovuje a cítíte se při něm dobře. Nezapomínejte přestat ihned, jakmile ucítíte bolest. Před začátkem cvičení si tělo vždy zahřejte a uvolněte.

Zaměřujte se na čas, ne na vzdálenost

Během prvních týdnů běhání se zaměřujte na čas, a ne na vzdálenost, kterou jste zaběhli (zda prošli chůzí/jogingovali). S 20-ti až 30-ti minutami a po jejich úspěšném zajetí neváhejte čas zvýšit. Při sledování kilometrů se totiž člověk může zpočátku snadno demotivovat. Když jednou úspěšně zvládnete například 45 minut požadovanou rychlostí, podívejte se i na kilometry a klidně si stanovte nový cíl.

start běžecké sezóny
https://www.shutterstock.com

Fáze

Běh není jen o vyběhnutí ven a počítání kilometrů. Měli byste vědět, že si potřebujete vytvořit určitou aerobickou úroveň tréninku – 5 až 6 z maximální intenzity 10. Je to proto, aby se vaše tělo naučilo spalovat tuky jako palivo při tréninku, což bude důležité, když začnete zvyšovat počet kilometrů. Na vaší rychlosti můžete pracovat později během tréninku.

Cross trénink

Abyste se stali zdatným běžcem, musíte běhat. Avšak přidáním cross cvičení v podobě jízdy na kole, plavání nebo cvičení s vlastní hmotností během vašeho fitness tréninku se udržujete ve formě a zároveň se vyhnete jednotvárnosti.

Důležitost techniky

Vždy si vyberte jednu z následujících technik, kterou budete procvičovat během běhání. Zde je několik možností, na kterých můžete během běhu pracovat:

  • Postoj chodidíl – je třeba dotknout se země částí mezi středem a přední částí chodidla
  • Pohyb ramen –měly by být uvolněné, když jimi hýbete tam a zpět
  • Postoj – držte si pevný střed

Pokud si rozložíte techniku ​​na jeden aspekt denně, nepřeválcuje vás to. Po několika týdnech ovšem uvidíte, jak se váš styl běhání zlepší.

Zařaďte i kopce

Zařaďte běh do kopce či běh po rozmanitém terénu jako součást vašeho programu. Běh do kopce je výborný způsob pro budování síly a je považován za „zvedání činek“ běhu. Díky běhu do kopce si tak posílíte stehenní, hýžďové a lýtkové svalstvo.

Odpočinek

Je třeba si naplánovat dny volna, kdy umožníte vašemu svalstvu, aby se přizpůsobilo zvýšené zátěži a efektivně zregenerovalo. Jeden až dva dny odpočinku během týdne jsou dostatečné pro podání dobrého výkonu.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk