Co je Jet Lag a jak jej překonat?






Co je Jet Lag a jak jej překonat?

Pokud často cestujete do vzdálených zemí, existuje velká šance, že jste už někdy zažili nepříjemné příznaky, které se spojují s Jet Lagem (pásmová nemoc, která je v medicíně označována jako desynchronóza). Je to dočasná porucha spánku, ke které dochází, když letíte přes více (obvykle 3 a více) časových pásem. Ovlivňuje váš cirkadiánní rytmus, což je přirozený 24hodinový cyklus spánku a bdění vašeho těla, což způsobuje, že se cítíte dezorientovaní, vyčerpaní a dokonce můžete pociťovat nevolnost.

Příznaky Jet Lagu

Jet Lag může ovlivnit lidi odlišně, ale některé z nejběžnějších příznaků zahrnují:

  • Potíže se spánkem ve správný čas
  • Nespavost nebo probouzení se uprostřed noci
  • Denní únava a vyčerpání
  • Ztráta chuti k jídlu a poruchy trávení
  • Bolesti hlavy, závratě a nevolnost
  • Změny nálady, podrážděnost a potíže se soustředěním
Jet Lag

Příčiny Jet Lagu

Když cestujete přes časová pásma, váš cirkadiánní rytmus je narušen, což může vést k Jet Lagu. Váš cirkadiánní rytmus je zodpovědný za regulaci různých tělesných funkcí, jako je spánek, trávení a tělesná teplota, a aby správně fungoval, musí se synchronizovat s místním časovým pásmem.

Tipy, jak překonat Jet Lag

I když neexistuje žádný lék na Jet Lag, existují věci, které můžete udělat, abyste minimalizovali jeho vliv. Zde je několik tipů, které vám pomohou vyrovnat se s ním a minimalizovat jej:

  • Upravte si plán spánku několik dní před cestou
  • Zůstaňte hydratováni pitím velkého množství vody a vyhýbáním se kofeinu a alkoholu
  • Vystavte se během dne slunečnímu záření, abyste resetovali své vnitřní hodiny
  • Pokud potřebujete, zdřímněte si během dne 20-30 minut
  • Vyhněte se těžkým jídlům, která mohou ovlivnit vaše trávení
  • Použijte relaxační techniky, jako je meditace nebo hluboké dýchání, abyste uklidnili svou mysl a tělo
Jet Lag

Jet Lag je nezbytným důsledkem letecké dopravy, ale nemusí vám zničit vysněnou dovolenou. Dodržováním těchto tipů můžete minimalizovat závažnost Jet Lagu a snadno přejít do nového časového pásma. Pamatujte si, že nejlepší způsob, jak překonat Jet Lag, je být trpělivý, flexibilní a nechat si čas na přizpůsobení se. V případě, že trvá více dní, můžete sáhnout i po výživových doplňcích s obsahem melatoninu, který pomůže tento problém snáze zvládnout.

Doplněk stravy LUNESTIL® obsahuje melatonin, vitamín B6 v kombinaci s levandulovým olejem a extraktem z mučenky, které podporují psychickou relaxaci před usínáním a přispívají k dobrému a zdravému spánku.

lunestil

LUNESTIL® je jedinečný díky kombinaci účinných látek přírodního původu a způsobu jejich uvolňování z duo tobolky, který byl podrobně zkoumán a optimalizován. LUNESTIL® využívá unikátní DRcaps® (duo tobolku) s technologií opožděného uvolňování účinných látek.

LUNESTIL® je určen k použití u dospělých ve věku 18 let a starších. Doporučená denní dávka je 1 duo kapsle denně 1 hodinu před spaním. Zapijte vodou.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk