Jaký mají vliv probiotika na hubnutí? Pomůžou vám shodit pár kilo?






Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují zdraví trávicího traktu, zdravou střevní mikroflóru a díky ní i imunitu. Kromě známých výživových doplňků je najdeme i ve fermentovaných potravinách. Jsou také prospěšné pro zdraví srdce a mozku. Jaký mají vliv probiotika na hubnutí?

Několik studií skutečně potvrdilo, že probiotika pomáhají, chceme-li zhubnout, dokonce mají pozitivní vliv na minimalizaci toho, co trápí mnoho žen po čtyřicítce – břišní tuk. Střevní bakterie totiž ovlivňují regulaci tělesné hmotnosti. Co je o nich třeba vědět? V našem trávicím systému přebývají stovky mikroorganismů. Většina z nich jsou přátelské bakterie, které produkují několik důležitých živin, včetně vitamínu K a určitých vitamínů skupiny B. Pomáhají také odbourávat vlákninu, kterou tělo nedokáže strávit a přeměnit ji na prospěšné mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jako je butyrát.

Díky probiotikům méně kalorií

Obézní lidé mají méně rozmanité střevní bakterie než štíhlí, navíc mají také podstatně méně zdraví prospěšných bakterií. Platí to i naopak – vědci potvrdili, že máme-li méně rozmanité střevní bakterie, máme tendenci přibírat více. Podle dosavadních zjištění díky probiotikům tělo „sbírá“ méně kalorií z potravin, které sníme. Tímto způsobem fungují například bakterie z čeledi Lactobacillus. Nejúčinnějším při hubnutí se jeví Lactobacillus gasseri.

probiotika na hubnutí
https://www.shutterstock.com

Vliv probiotika na hubnutí: regulují chuť k jídlu

Probiotika také pomáhají uvolnit hormony snižující chuť k jídlu, zejména glukagonu podobný peptid-1 (GLP-1) a peptid YY (PYY). Zvýšená hladina těchto hormonů podporuje spálení kalorií a tuků. Kromě toho zvyšují hladiny bílkovin podobných angiopoetinu 4 (ANGPTL4). Výsledkem je, že tuk se méně ukládá.

To stále není všechno – probiotika toho dokážou podstatně víc. Existuje spousta důkazů o tom, že obezita souvisí se zánětem v těle. Zlepšením zdraví vnitřní výstelky a střevní mikroflóry probiotika snižují systémový zánět a tak chrání před obezitou a jinými chorobami.

probiotika na hubnutí
https://www.shutterstock.com

Bez úpravy životního stylu to však nepůjde

Samozřejmě nemůžeme očekávat, že když budeme pravidelně užívat probiotika automaticky zhubneme. Bez úpravy jídelníčku a pohybu to rozhodně nepůjde. Pokud však zahrneme do stravy fermentované potraviny nebo užíváme probiotika ve formě doplňků výživy, určitě děláme něco víc nejen pro zdravou hmotnost, ale také pro celkové zdraví organismu. Probiotika podporují zdravé trávení, snižují riziko onemocnění srdce a cév, zánět a dokonce pomáhají v boji proti depresi a úzkosti.

probiotika na hubnutí
https://www.shutterstock.com

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk