Trpíte změnami počasí?






Dnes je teplo, zítra zima, jednou svítí sluníčko a jindy prší celý den. Asi třetina populace na celém světě těmito prudkými změnami počasí trpí. Na výkyvy jsou citlivější ženy a starší nebo nemocní lidé. Když prší, jsme otráveni, zvláště pokud jde o víkend. V letních parných dnech jsme zase pomalí jako slimáci.

Průzkumy dokonce tvrdí, že za horkého letního počasí se stává více dopravních nehod, protože řidiči mají následkem tepla zpomalené reakce.

Pokud fouká vítr z jihu, mnozí z nás si stěžují na bolesti hlavy, a když se blíží teplá fronta, nemůžeme spát. Tlaková níže a deštivé počasí je důsledkem zdravotních a psychických problémů. Bolesti u srdce, pocit úzkosti, deprese, podrážděnost nebo únava – to vše můžeme připsat na účet právě takovému počasí.

Pokud je sychravo, nemůžeme spát, bolí nás hlava a cítíme se pod psa. Viníkem v tomto případě bývá vlhké a chladné počasí. Mlha a smog jsou postrachem všech lidí, kteří mají problémy s dýcháním. Nejčastějším problémem je kašel, kterým se organizmus snaží vyčistit dýchací cesty. Poruchami spánku trpíme při příchodu teplé fronty. Organismus je rozladěný, celou noc přeležíme jako na jehlách a ráno máme pocit, jako bychom vůbec nespali. I když to tak nevypadá, počasí za naše zdravotní problémy nemůže, jen odhalí naše slabá místa, která se v našem organismu nacházejí.

A co může rychle pomoci, pokud trpíte změnami počasí?

Na bolesti u srdce pomohou studené obklady na ruce. Také můžete na půlhodinu namočit ruce po loktech do studené vody.

Při depresích vám prospěje po probuzení studená sprcha, která vám stabilizuje nervový systém.

Únavu a celkové ochabnutí organismu můžete zahnat ranní masáží. Poslouží vám k tomu froté ručník, kterým masírujte pomalu směrem od srdce nohy, ruce, břicho, hrudník a záda. Během dne si dejte šálek kávy a dopřejte si vitamíny hlavně A, B, C, E, které doplníte minerály (magnesium, zinek).

Viníkem v případě nespavosti bývá vlhké a chladné počasí. Pokud jsou bolesti hlavy únosné, vyhněte se lékům, zatěžují játra a ledviny. Často postačí krátká, pětiminutová koupel nohou v teplé vodě.

Při migréně nám mohou ulevit homeopatika nebo přikládání obkladů na hlavu.

Součástí léčby při problémech s dýcháním a kašlem by mělo být omezení kouření a dostatek tekutin. Pomoci si můžeme i přípravky, které obsahují mentol, anýz a fenykl.

Při poruchách spánku pomůže cvičení jógy – postoj čápa. Funguje také plácání ve studené vodě. Z léků jsou vhodné různé rostlinné, uklidňující přípravky (např. extrakty z chmele).

Chceme upozornit, že v případě vážnějších příznaků nebo při přetrvávajících problémech je nejlepší navštívit vašeho lékaře, protože za zdánlivými maličkostmi se mohou skrývat i počáteční příznaky vážnějších nemocí a poruch.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk