Citron a jeho síla






Bez citronu si už většina z nás svůj život snad ani neumí představit. Přestože toto kyselé exotické ovoce, u nás neroste a musíme ho dovážet, nedáme na něj dopustit. Nejenže je skvělým zdrojem vitamínu C, ale dodává také skvělou chuť čaje, osvěžujícím nápojům i gastronomickým delikatesám. Samozřejmě jeho využití je mnohem širší – je užitečným pomocníkem v domácnosti a při řešení mnoha zdravotních problémů. Takže pár dalších zajímavostí o tom, co všechno dokáže jeho síla…

Pomáhá chránit srdce…

Je účinným antioxidantem, který brzdí vznik volných radikálů, nestabilních molekul poškozujících buňky a pomáhá chránit srdce. Mnohé odborné studie potvrdily, že nedostatečný příjem vitamínu C zvyšuje riziko infarktu.

Snižuje hladinu histaminu v krvi

Pití čaje s citrónem nebo citronády s medem při nachlazení je tedy nejen příjemné, ale také velmi užitečné, protože nám pomáhá snižovat hladinu histaminu v krvi, který přispívá k ucpání nosu a slzení očí.

Posiluje imunitní systém, pomáhá hojit rány…

Tělo využívá vitamin C také k posílení imunitního systému ak tvorbě kolagenu, který je potřebný pro stavbu tkáně a urychluje hojení ran.

Prospívá kráse

Když citrónovou šťávou potíráme akné, rychleji se zahojí, stařecké skvrny blednou nebo mizí a pokud si do vody, kterou si myjeme obličej, přidáme i citrónovou šťávu, pleť získá jasnější a zářivý tón.

Citron pomáhá při ledvinových kamenech

Citrony obsahují kyselinu citrónovou, která snižuje vylučování vápníku a pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů. Pokud trpíte problémy s ledvinovými kameny, lidová léčitelé doporučují vypít denně dva litry citronády z čerstvých citrónů a pokud možno s co nejmenším množstvím cukru.

Pevné žíly

Jeho kůra je bohatá na bioflavonoid rutin, který posiluje stěny žil a vlásečnic. Současně snižuje bolestivost a do jisté míry i vznik a výskyt křečových žil.

Zdravá prsa a játra

V citrónové kůře a v bílé dužině se nachází sloučenina limonen – látka, která působí jako prevence i léčba při zhoubných onemocněních, zejména při rakovině prsu. Vědci zjistili, že limonen brzdí růst nádorových buněk při rakovině prsu. Kromě toho, tato látka posiluje i schopnost jater odstraňovat z krve karcinogeny.

Prevence rakoviny kůže

Studie zabývající se vlivem citrónové šťávy na rakovinu kůže potvrdily, že lidé, kteří pravidelně pijí černý čaj ochucený citrónovou šťávou, mají nižší riziko vzniku určitých typů rakoviny kůže. Zásluhu na tom má zřejmě skutečnost, že citrónová šťáva posiluje aktivitu entymu, který v organismu detoxikuje sloučeniny, které by mohly mít za následek karcinogenní bujení.

To vše je zajisté dost důvodů k tomu, abychom si dali šálek citrónového čaje nebo citronádu…

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk