Rychlá ztráta hmotnosti, když to vůbec nechceme?






Neúmyslné hubnutí není obvykle důvod k radosti, i když jindy bychom se ztraceným kilům potěšili. Rychlý úbytek hmotnosti může naznačovat širokou škálu vnitřních problémů – od problémů duševního zdraví, přes autoimunitní a hormonální stavy až po rakovinu. Příliš rychlé hubnutí nejednou vede k nedostatku živin a po čase zpomaluje metabolismus.

Je zcela normální, pokud vaše hmotnost v průběhu týdne kolísá plus – minus 1 až 2 kilogramy. O rychlém stavu hmotnosti mluvíme, pokud ztratíme více než 5 procent tělesné hmotnosti během 6 až 12 měsíců. Nevysvětlitelná ztráta hmotnosti často přináší únavu, nepravidelnou srdeční frekvenci, zvýšenou úzkost nebo nervozitu, třes, menstruační změny, potíže se spánkem. Jaké jsou nejčastější příčiny neúmyslného hubnutí?

Diabetes typu I a II

Neočekávaný úbytek hmotnosti může být výsledkem cukrovky obou typů. Tělo není schopno získat energii z potravy, protože glukóza se nedokáže dostat do buněk a diabetik ji obvykle vymočí. Když vysoké hladiny glukózy zůstávají v krevním oběhu místo toho, aby je tělo absorbovalo, výsledkem je podvýživa. Tělo je nuceno získávat živiny z tuku a svalů, což způsobuje, že nečekaně zhubneme. Mezi další příznaky cukrovky patří extrémní žízeň a chronická únava.

Hypertyreóza

Náhlá ztráta hmotnosti je také příznakem nadprodukce hormonu štítné žlázy. Tehdy v těle probíhá proces, při kterém se mění i metabolismus, a tedy energii spalujeme rychleji. Tělo spálí více kalorií, než potřebujeme, což vede ke ztrátě hmotnosti. Pokud pociťujeme nadměrný hlad a máme menstruační změny, je čas jít k lékaři k vyšetření.

Rakovina

Mnoho druhů rakoviny způsobuje ztrátu hmotnosti, neboť rakovina zvyšuje zánět, v těle. To podporuje chřadnutí svalů a narušuje hladiny hormonů regulujících chuť k jídlu. Rostoucí nádor může také zvýšit klidový energetický výdej.

Paraziti

Paraziti způsobují podvýživu hostitele, a tedy i ztrátu hmotnosti. I když je tato potenciální příčina neobvyklá, faktem zůstává, že paraziti se snadno šíří zejména mezi dětmi. Vyhýbejme se syrovým živočišným jídlům a pozor iv zahraničí. Trpíme-li bolestmi břicha, střevními problémy, nechme se zkontrolovat u lékaře.

Deprese a úzkostné stavy

Deprese a úzkost u některých lidí způsobuje snížení chuti k jídlu. Ovlivňuje také hormony – jako například grelin, hormon hladu a sytosti. Pokud se v poslední době cítíme obzvláště na dně, neúmyslné hubnutí může být vedlejším účinkem přetrvávajících a neřešených problémů duševního zdraví.

Celiakie

Časné příznaky celiakie jsou často spojeny s rychlým poklesem hmotnosti. Pro tělo je obtížné absorbovat živiny, což vede k podvýživě. Tělo se v tomto stavu snaží získávat živiny z jiných částí – ze svalů a uloženého tuku. Výsledkem je neočekávaná ztráta hmotnosti. Pokud pociťujeme další příznaky celiakie, jako je extrémní nadýmání, plynatost, průjem nebo zácpa, je čas jít k lékaři.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk