Trápí vás bolest břicha po jídle? Co to znamená?






Většina trávicích problémů odejde po úpravě stravy nebo vyléčení z virózy. Pokud vás však bolest či nevolnost trápí dlouhodoběji nebo se vrací, určitě je na místě vyhledat lékaře. Jaká onemocnění mohou vést k bolesti břicha vždy po jídle?

Bolest břicha po jídle je často signálem základního onemocnění, které je třeba správně diagnostikovat a léčit. Když vás bolí břicho pravidelně po jídle, mohou za tím být tyto problémy:

Gastroezofageální reflux

Refluxní choroba jícnu nastává tehdy, když žaludeční kyselina dráždí výstelku jícnu. Pocítíme pálení žáhy a bolest žaludku. Nejčastěji se vyskytuje u lidí, kteří se přejídají nebo mají rádi kořeněná jídla. Pokud máme podezření na reflux, omezme kořeněná jídla, kofein, alkohol, vyzkoušejme problém zmírnit volně prodejnými antacidy. Pokud to stále nepomáhá, je třeba navštívit lékaře.

Syndrom dráždivého tračníku

Tato střevní porucha může způsobit bolest žaludku po jídle, plynatost, průjem i zácpu. Pokud vás po jídle stále bolí žaludek a máte potíže se zácpou nebo průjmem, nechte se vyšetřit na syndrom dráždivého tračníku.

Celiakie

Celiakie je imunitní reakce na konzumaci lepku, která se projevuje různými způsoby. Jedním z nich je bolest žaludku po snědení lepku. Žaludek může bolet i při mírné intoleranci lepku. Určitě je třeba vyhledat lékaře a zjistit příčinu.

Žaludeční vředy

Zažíváme-li po každém jídle dlouhodobě bolest, hubneme, zvracíme, máme krev ve stolici, případně anémii, tyto symptomy poukazují na žaludeční vředy. Vředy se tvoří ve výstelce jícnu, žaludku nebo tenkého střeva. Obvykle se léčí léky na snížení kyseliny a antibiotiky, takže je nezbytné navštívit lékaře.

Gastroparéza

Gastroparéza je známá také jako „pomalý žaludek“. Ve skutečnosti je to stav, při kterém dochází k narušení přesunu potravy ze žaludku do tenkého střeva. Nejčastějšími příznaky gastroparézy jsou: nevolnost, zvracení, pocit plnosti, ztráta chuti. K diagnostice se používá scintigrafie – vyšetření, při kterém se posuzuje rychlost vyprazdňování žaludku.

Gastroparéza vede k částečné paralýze svalů žaludku a zabraňuje správnému trávení, proto je třeba onemocnění co nejdříve řešit.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk