6 triků, jak si vychutnat dokonalý relax a zbavit se stresu






Všichni víme, že odpočinek je pro naše zdraví nezbytný. Ve stresujících dnech však není jednoduché najít vhodnou chvíli nebo způsob, jak si odpočinout a zbavit se stresu. Nezapomínejme na to, že stres a nedostatek oddechu, stejně jako nekvalitní spánek, se podepisují na mnoha zdravotních problémech a metabolických onemocněních. Jaké triky radí odborníci?

Nejprve uvolníme své tělo

Je obtížné upadnout do stavu relaxu a meditace, když je naše tělo jedno velké přadeno uzlů. Když žijeme život plný stresu, povinností, požadavků, tělo pravidelně uvolňuje adrenalin a kortizol, čímž se zvyšuje výdej energie. Výsledkem je svalové napětí. Vyplatí se vyzkoušet progresivní svalovou relaxaci: napneme svaly na prstech u nohou alespoň na pět sekund, uvolníme na 30 sekund a opakujeme se všemi svalovými skupinami odspodu nahoru – až po krk a hlavu.

Nevracejme se domů s hlavou plnou práce

Mnoho lidí po práci okamžitě nasedne do auta a vystoupí před domem, přičemž v hlavě mají stálé pracovní nastavení. Mnohem lepší způsob je očista po práci a před příchodem domů. Jak na to? Mnohokrát stačí jednoduchá procházka, nebo zavolejme příteli, milované osobě, poslouchejme hudbu – každá aktivita, která nás vytrhne z běžného myšlenkového pochodu, pomůže. Nic není horší, než přenést pracovní stres domů.

Napišme si seznam potěšení

I vám se už stalo, že když jste najednou měli volný čas, se kterým jste nepočítali, nevěděli jste, jak jej využít? Ironické, ale skutečné. Předem se zamysleme nad tím, co nás skutečně uklidní a poté si napište seznam těchto radostí na papír či do telefonu.

Meditujme při chůzi

Ne každému vyhovuje meditace vsedě či bez pohybu. Vynikající relax docílíme procházkou v přírodě, při které zapojíme všechny smysly. Všímejme si, co vidíme, co slyšíme a co cítíme – třeba i vánek na tváři.

Buďme kreativní

Kreativita – malování, hra na hudební nástroj, vyšívání, stříkání pomáhá dosáhnout takzvaného flow stavu. Je to stav, při kterém jsme tak vědomě ponořeni do toho, co děláme, že všechno ostatní ustupuje do pozadí. Výborně fungují i ​​složité omalovánky pro dospělé.

Toulajme se, objevujme, zkoumejme

Jako děti jsme celé hodiny trávili zkoumáním okolí, objevováním. Vraťme se do těchto dob. Vyberme se na neznámé místo a objevujme ho. Zkoumání je opakem tvorby seznamů úkolů, při kterých víme, kam věci směřují. Dopřejme si možnost objevit nepoznané – vydejme se na novou turistickou stezku nebo navštivme nové město.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk