Šalvěj lékařská






Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je bylinka, která je původem ze středomořských oblastí, zejména z jižní Evropy a západní Asie. Tyto oblasti patří mezi hlavní regiony, kde je šalvěj přirozeně rozšířena a pěstována. Díky svým léčivým vlastnostem a aromatické chuti se šalvěj stala oblíbenou bylinkou v kuchyních a tradiční medicíně po celém světě. Dnes se šalvěj pěstuje v různých částech světa, kde jsou vhodné podmínky pro její růst a pěstování.

https://www.shutterstock.com

Léčivé vlastnosti:

Antiseptické vlastnosti

Šalvěj má silné antiseptické účinky díky obsahu éterických olejů, zejména thujonu, cineolu a kamfenu. Tyto látky mají schopnost ničit nebo inhibovat růst mikroorganismů, včetně bakterií, virů a plísní. Tyto antiseptické vlastnosti dělají z šalvěje účinný prostředek k léčbě ústní dutiny a hrdla, jakož i k dezinfekci ran a podporu hojení kůže. Používá se také k léčbě různých onemocnění dýchacích cest a infekcí, jako jsou bolesti krku, kašel a zánět průdušek.

Antioxidanty

Šalvěj lékařská obsahuje různé druhy antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Některé z hlavních antioxidantů obsažených v šalvěji lékařské jsou:

  1. Flavonoidy: Jedná se o skupinu polyfenolů, které mají silné antioxidantové vlastnosti a přispívají k ochraně buněčných struktur před oxidativním poškozením.
  2. Fenolické sloučeniny: Patří sem například kyselina rozmarýnová, která má výrazné antioxidantové účinky a pomáhá chránit buňky před stresem způsobeným volnými radikály.
  3. Kyselina karnozová: Tato látka je známá svými antioxidačními vlastnostmi a může pomoci chránit buňky před oxidativním stresem.
  4. Vitamin C: Šalvěj obsahuje také určité množství vitamínu C, který je silným antioxidantem a podporuje imunitní systém.

Všechny tyto antioxidanty společně pomáhají neutralizovat volné radikály v těle a chránit buňky před jejich negativními účinky. Konzumace šalvěje lékařské nebo příprava čaje z ní může být jedním ze způsobů, jak získat tyto prospěšné látky pro své zdraví.

Jaké má šalvěj účinky?

Šalvěj má významné protizánětlivé účinky, které jsou způsobeny přítomností různých bioaktivních sloučenin, jako jsou flavonoidy, triterpenoidy a kyselina rozmarýnová. Tyto látky mají schopnost zmírnit zánětlivé procesy v těle a zmírňovat příznaky zánětlivých onemocnění.

Když se šalvěj konzumuje nebo používá jako čaj, sirup nebo éterický olej, může pomoci snížit zánět v různých částech těla, včetně dutiny ústní, hrdla, dýchacích cest a kloubů. Tento protizánětlivý účinek může být užitečný při léčbě onemocnění jako jsou gingivitida, faryngitida, bronchitida, artritida a jiné zánětlivé stavy. Pomáhá při zánětech zažívacího traktu, poruchách trávení, kolikách. Používá se při špatně hojících se ranách, ekzémech, jako přísada do lázní. Pro bohatý obsah silice a kafru patří šalvěj mezi nejznámější prostředky na pleť a proti akné. Silice má dezinfekční, utišující účinky, pro které se přidává do zubních past a ústních vod, antiperspirantů, šamponů, mýdel a pod. Pravidelným potíráním zubů listy ze šalvěje dosáhneme bělost zubní skloviny. Čaj se používá ik potlačení pocení, zejména nočního a při nervozitě (stresech, klimakteriu). Zastavuje (snižuje) sekreci mléka.

Je důležité poznamenat, že i když má šalvěj protizánětlivé účinky, je třeba ji používat s rozumem a v rámci doporučených dávek, aby se předešlo nežádoucím účinkům. Pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte léky, poraďte se se svým lékařem před zahájením užívání šalvěje k léčbě zánětlivých onemocnění.

Zde je jednoduchý recept na přípravu šalvějového čaje:

Suroviny:

  • 1 čajová lžička sušené šalvěje nebo 3-4 čerstvé šalvějové listy
  • 1 šálek vroucí vody
  • Med nebo citron podle chuti (volitelné)
https://www.shutterstock.com

Postup:

Zahřejte vodu a přiveďte ji k varu. Pokud používáte sušenou šalvěj, umístěte ji do čajového sítka nebo do filtrační kapesní. Pokud máte čerstvé listy, opláchněte je pod tekoucí vodou a osušte je. Položte sušenou šalvěj nebo čerstvé listy do hrnce nebo šálku a nalijte na ně vroucí vodu. Nechte šalvěj louhovat ve vroucí vodě asi 5-10 minut. Čím déle ji louhujete, tím silnější bude čaj. Po louhování odstraňte šalvěj a můžete přidat med nebo citrón podle chuti, pokud si přejete. Podávejte teplý čaj a užívejte si jeho blahodárné účinky.

Použití:

  1. Léčivý čaj: Šalvějový čaj se používá k podpoře trávení, léčbě nachlazení a bolesti v krku. Stačí zalít lžičku sušené šalvěje šálkem horké vody a nechat louhovat 5-10 minut.
  2. Aromaterapie: Éterický olej z šalvěje se používá v aromaterapii k podpoře duševního zdraví a relaxaci.
  3. Kuchyňské použití: Šalvěj je populární kořenová bylinka v mnoha kuchyních. Používá se při přípravě masných jídel, polévek, omáček a marinád.

Recepty se šalvějí:

Šalvějové máslo:

Rozpusťte máslo na pánvi a přidejte čerstvou šalvěj. Nechte ji orestovat, dokud se máslo nenaplní šalvějovým aroma. Použijte k ochucení těstovin nebo jídel z masa.

Chutné telecí maso se šalvějí nebo Saltimbocca alla Romana

Pečené kuře s šalvějí

Toto pečené kuře s šalvějí je snadné na přípravu a zároveň plné chutí. Šalvěj přidá kuřecímu masu bohaté aroma a speciální chuť. Dobrou chuť!

Šalvějový sirup

Suroviny pro šalvějový sirup:

  • 1 šálek vody
  • 1 šálek cukru
  • 1 hrnek čerstvé šalvěje (nejlépe použité, pokud je možné)
https://www.shutterstock.com

Postup:

Opláchněte čerstvou šalvěj pod tekoucí vodou a nechte ji odtéct. Pokud je to možné, použijte čerstvou šalvěj, protože má bohatší aroma a chuť. V hrnci zahřejte vodu a cukr na středním ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Když se cukr úplně rozpustí, přidejte do hrnce čerstvou šalvěj. Snižte teplotu a nechte sirup jemně vařit asi 10-15 minut, aby se do sirupu dostala chuť a aroma šalvěje. Po uvaření šalvěje nechte sirup vychladnout na pokojovou teplotu. Sirup přelijte přes sítko, abyste odstranili kousky šalvěje a získali čistý sirup. Šalvějový sirup přelijte do sterilizovaných lahví nebo sklenic a uložte je v chladničce.

Šalvějový sirup můžete použít k přípravě osvěžujících nápojů, jako jsou limonády, čaje nebo koktejly. Můžete jej také přidat do různých dezertů nebo ovocných salátů, abyste získali jemné aroma šalvěje. Užijte si tento jednoduchý a chutný sirup!

Šalvěj lékařská je vynikající bylinka s mnoha využitími ve všech oblastech života. Od léčivých účinků až po kuchyňské radosti, tato bylinka dodává vašemu životu zdraví a chuť.

Použití šalvěje v domácnosti:

Šalvěj má vůni, která je nepříjemná pro mnohé druhy hmyzu, a proto se někdy používá jako přirozený prostředek k odstraňování nebo odpuzování některých škůdců. Zde je několik způsobů, jak ji můžete použít:

https://www.shutterstock.com
  1. Bylinné zahrady: Pěstování šalvěje v zahradě může pomoci odpuzovat některé druhy hmyzu, jako jsou například komáři, mouchy nebo mravenci.
  2. Výroba bylinných sáčků: Můžete vyrobit sáčky nebo polštáře naplněné sušenou šalvějí a umístit je do míst, kde se často objevuje hmyz, jako jsou například okna nebo vchody.
  3. Šalvějový olej: Výroba šalvějového oleje a jeho aplikace na pokožku může pomoci odpuzovat některé druhy hmyzu, jako jsou komáři nebo klíšťata, která nejsou odolná vůči aromatickým vůním.
  4. Bylinné repelenty: Koupě nebo výroba bylinných repelentů s obsahem šalvěje může být účinným způsobem, jak se chránit před hmyzem při outdoorových aktivitách.

Je však důležité si uvědomit, že účinnost šalvěje jako prostředku proti hmyzu může být omezena a může záviset na konkrétních druhech hmyzu a místních podmínkách. Pro některé druhy hmyzu může být účinnější jiný typ repelentu. Před použitím šalvěje nebo jejích výrobků jako prostředku proti hmyzu se doporučuje poradit se s odborníkem nebo vyhledat další informace o jejích účincích a bezpečnosti.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk