Hvězdice prostřední: poklad, který nám roste pod nosem






Téměř každý z nás se s ní už setkal buď v zahradě, nebo se snažila vyrůst v květináči vedle květu, ale i tak ji mnozí z nás neznají. Tato nenápadná rostlina pro nás většinou představuje manuální práci v podobě okopávání nebo přetrhávání, málokdo ovšem ví, že může mít příznivé účinky pro naše tělo.

Nenápadná léčivá bylina

Hvězdice prostřední je nenápadná rostlina, se kterou se možná setkáváme i na každodenní bázi. Nenajdeme ji jen v okolí rodinného domu, její výskyt je velmi široký a natrefit na ni můžeme například i ve městě na okrajích chodníku. Nejčastěji se s ní však setkáváme v zahradě. Hvězdice prostřední často představuje pro zahrádkáře doslova noční můru, přičemž boj s ní je velmi náročný. Vyskytuje se téměř během celého roku, dokonce i v časných jarních měsících, kdy je půda venku ještě studená a přesušená po zimě, k růstu tedy opravdu nepotřebuje náročné podmínky. Lehce ji vytrhneme ze země i spolu s kořenem, její kynožení je však velmi náročné právě kvůli rychlému růstu a nenáročným podmínkám rostliny.

Oblíbená u drůbeže

Tuto bylinu mnoho z nás zná spíše pod jejím lidovým názvem kuřečka. Svůj domácí název si získala díky oblibě zejména u slepiček a kuřat, které ji s radostí zapojují do svého jídelníčku. Na jaře, když ještě nemáme nic zasazeno, ale už se trápíme s plevelem, je využití drůbeže velmi opodstatněné. Dopřejte svým slepicím trochu svobody a sami uvidíte, po kterém plevele sáhnou. Zapojení kuřečky do slepičího jídelníčku vás velmi příjemně překvapí. Těšit na totiž budete z domácích vajec, která budou mít výrazněji žlutý žloutek. Pokud budete tento plevel později kynožit manuálně a ne chemicky, slepicem jej můžete dopřát během celého roku.

Skryté léčivé účinky

Přestože pro nás představuje především nadbytečnou práci, má svůj skrytý potenciál, jedná se totiž o léčivou bylinu. Pro lidský organismus má hned několik příznivých účinků. Obsahuje některé vitamíny, jako například C a E, je také zdrojem draslíku, vápníku, minerálních solí či organických kyselin. Čaj z ní nám poskytne úlevu při žaludečních obtížích a posílí naše trávení. Má přitom také močopudné účinky, které nám mohou pomoci při detoxikaci těla. Pomůže vám také v případném boji se zvýšeným cholesterolem a odbouráváním tuků. Velmi významné jsou i její antiseptické účinky, proto je prospěšná i při problémech spojených s dýchacím ústrojím, zejména bojujeme-li s kašlem. Její aplikace na pokožku vám může ulevit v případě drobné ranky na kůži, ale i když trpíte kožními problémy, jako jsou ekzémy.

Zapojení do jídelníčku

Díky svým léčivým účinkům může být pro vás vhodným doplňkem stravy. Jedlé jsou listy, stonky, ale i její květiny. Připravit lze prostřednictvím již zmiňovaného čaje, a to ať už použitím čerstvé nebo její sušené formy. Ve své čerstvé formě má však výbornou chuť, chutná podobně jako jarní hrášek, a proto vám vřele doporučujeme její požívání ve formě salátu. Lístky této byliny jsou šťavnaté a velmi svěží zejména na jaře, jsou však chutné po celý rok. Smíchejte umytou kuřečku například s polníčkem, přidejte cherry rajčátka a okurku a chutný salát je na světě. Připravený salát si můžete ochutit trochou olivového oleje a limetkové šťávy nebo si připravit klasickou salátovou zálivku. Je možné ji také zakomponovat do chutného a zdravého smooties, které vám dodá živiny v tekuté formě. Její svěží chuť výborně vynikne také v jarních pomazánkách nebo jako náhrada klasického salátu při přípravě plněné tortilly.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk