Zůstaňte zvědaví





Silné rodiny, šťastné děti: Rodičovské tipy od předcházení zneužívání dětí v Arizoně

Přispěla Claire Louge, výkonná ředitelka, Prevent Child Abuse Arizona

Lidské bytosti si vytvářejí domněnky. Přesně tak funguje náš mozek.

Děláme inventuru toho, co jsme zažili, a používáme to k předpovídání toho, co se stane.

Předpoklady jsou užitečné nástroje. Pokud máme mezeru v informacích, vyplníme ji domněnkou. Můžeme dokonce vymyslet celé příběhy s jednou malou informací, jako je komentář nebo výraz obličeje. Předpoklady nám pomáhají činit rychlá rozhodnutí v našem rychle se měnícím světě.

Problém s předpoklady je samozřejmě v tom, že mohou být chybné, nebo částečně chybné. A ať už jsou špatné nebo správné, předpoklady utvářejí to, jak se rozhodneme jednat vůči ostatním.

Volby založené na falešných předpokladech mohou být destruktivní.

Nepravdivý předpoklad o kolegovi by mohl uzavřít možnost spolupráce. Učiníte-li falešný předpoklad o klientovi nebo zákazníkovi, se kterým pracujete, můžete je navést na neužitečnou, nebo dokonce škodlivou cestu. Vytváření falešného předpokladu o chování dítěte může vést ke zbytečné disciplíně. Všichni jsme osobně zažili kratší konec něčích nesprávných předpokladů. Víte, falešné předpoklady mohou být destruktivní.

Pokud tedy přirozeně vytváříme domněnky, jak můžeme zabránit tomu, aby způsobovaly škodu?

Zůstáváme zvědaví. Co nejdéle.

Prevent Child Abuse Úžasná stolní židle v Arizoně, Rick Griffin, který je pozoruhodným řečníkem a školitelem, o tom říká: Buďte zvědaví, ne zuřiví.

Naše interpretace, které se řídí našimi předpoklady o tom, co vnímáme, utvářejí naše myšlenky, pocity a volby. Někdy nás naše interpretace chování člověka zarazí. V tomto světě rozdělující politiky a velkých problémů je velmi snadné zuřit. Je toho hodně k vzteku.

Proto je zvědavost tak důležitá: aby se zabránilo zbytečné zuřivosti. Existuje místo pro spravedlivý hněv, ale energie našeho hněvu je promarněna, když jsme naštvaní kvůli něčemu, co jsme si v duchu vymysleli.

Možná, že to, co předpokládáte o chování dítěte, komentáři nebo nedostatku komunikace, projevu nebo nedostatku projevu, jednání nebo nečinnosti, není způsobeno tím, co si myslíte, že to je. Možná máš pravdu. Ale šance jsou, ty ne zcela že jo. Než uděláte závěr, můžete být zvědaví, jen trochu déle? Nebo, pokud chcete být obzvláště odvážným a autentickým člověkem, můžete dokonce sdílet to, co předpokládáte, a dovolit jim, aby vás opravili?

Zvědavost je mocný nástroj, který můžeme použít proti zaujatosti, která je vzorem neprozkoumaných předpokladů. Mohli bychom ušetřit spoustu času a zranění a problémů – a vytvořit si klidnější život doma, v práci i při hře – když zůstaneme zvědaví jen o něco déle.

Poznámka redakce: hledejte sloupec Strong Families, Happy Kids v každém čísle časopisu Prescott Woman Magazine. Je navržen tak, aby podpořil rodiče praktickými tipy a strategiemi, které mohou použít k vytvoření optimálního prostředí pro rozvoj svých dětí. Chcete-li se dozvědět více o poslání a zdrojích Prevent Child Abuse Arizona, navštivte www.pcaaz.org




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com


Zdroj: prescottwomanmagazine.com