Bezlepková dieta pomáhá nejen při celiakii…






O tom, že celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu), po jehož požití dochází k poškození tenkého střeva, vědí už téměř všichni. Na rozdíl od minulosti, o tomto problému se toho již hodně popsalo a každý s touto diagnózou má možnost pořídit si bezlepkové potraviny, kterých je na našem trhu již dostatek.

Bezlepková dieta

Ne každý však ví, že intolerance lepku vždy neznamená, že se jedná o celiakii. Může totiž jít io neceliakální citlivost na lepek. To znamená, že diagnóza celiakie není pozitivní, ale vyloučení lepku z jídelníčku způsobí značnou úlevu od trávicích potíží.

Nové pojmy mezi onemocněními souvisejícími s nedostatečnou funkcí trávicího traktu

Jelikož dlouholetá osvěta, dostatek informací, moderní a včasné diagnostikování učinily své, lze celiakii považovat za relativně dobře zvládnutelné onemocnění. Samozřejmě, za předpokladu, že pacient zodpovědně přistupuje ke své výživě a dbá na to, aby jeho strava neobsahovala lepek. V opačném případě se jeho zdravotní stav bude zhoršovat a život mu mohou komplikovat takové nepříjemné problémy, jako bolesti v dutině břišní, nadýmání, zvracení, průjmy, ztráta energie a v dospělém věku i řídnutí kostí, poruchy plodnosti a deprese.

Kromě celiakie jsou zde však i novější pojmy, které se také dostávají do povědomí laické veřejnosti. Je to Syndrom dráždivého tračníku (IBS) a Syndrom bakteriálního přerůstání střeva (SIBO). Pravda je taková, že kvalitní informovanost o těchto problémech není ani zdaleka taková jako při celiakii, ale zato statistiky už hovoří o vysokých číslech pacientů s touto diagnózou.

Díky dlouholeté osvětě se jeví celiakie jako všeobecně známé a relativně dobře zvládnutelné onemocnění. Syndrom dráždivého tračníku (IBS) a syndrom bakteriálního přerůstání střeva (SIBO) jsou novější pojmy, které se však také začínají dostávat do povědomí laické veřejnosti. Ale kvalitní informovanost o těchto zdravotních problémech ani zdaleka není taková, jako při celiakii. Přitom statistiky hovoří o vcelku vysokých číslech pacientů, zejména u IBS.

Bezlepková dieta

Co je IBS a jak se projevuje?

Pokud jste ještě neslyšeli o syndromu dráždivého tračníku, můžete se těšit. To však ještě nemusí znamenat, že vy nebo někdo z vašich blízkých tímto onemocněním netrpíte. Toto onemocnění, které je způsobeno funkční poruchou především tlustého střeva, má několik typických příznaků, které mohou laikovi připomínat celiakii: I zde jsou typické bolesti, křeče a nepříjemné pocity v oblasti břicha, průjmu – někdy i vícekrát po sobě, nadýmání, bolesti křížů, únava, deprese, ale u někoho i migréna. Zajímavé přitom je, že tyto problémy se po vyprázdnění ztrácejí. Někteří pacienti s IBS si zase stěžují na zácpu.

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO)

I když tento zdravotní problém se projevuje podobnými příznaky jako IBS (tedy bolesti břicha průjem, případně zácpa, nebo střídání obou těchto nepříjemných jevů, pocit nafouklosti, únava či deprese), nadměrné a nefyziologické osídlení tenkého střeva bakteriemi nakonec může mít za následek stěny. Právě zde jsou však přítomny trávicí enzymy, které takto ztrácejí svoji funkci. V některých případech se může stát i to, že pacient může trpět přílišnou únavou, narušenou psychickou koncentrací, ale také například nedostatkem vitaminu B12, vitaminu D či železa.

Co pomáhá léčit IBS a SIBO?

Zatímco při celiakii obvykle stačí nastavit poctivě na bezlepkovou dietu a sliznice tenkého střeva se postupně regeneruje, v případě IBS a SIBO je terapie složitější a vyžaduje spolupráci více specialistů. Některým pacientům stačí dodržovat Low FODMAP dietu, jiní potřebují vedle speciálního dietního režimu navštěvovat i psychologa, nebo se nastavit na symptomatickou léčbu u gastroenterologa. Je to zkrátka individuální, neboť u každého pacienta může být důvodem zdravotního problému jiný spouštěč.

FODMAP – účinné dietní opatření

Strava s nízkým obsahem FODMAP (Low FODMAP Diet/LFD) je považována za účinné dietní opatření při velmi častém syndromu dráždivého tračníku (IBS) a jeho příznacích, jako nadměrná plynatost, bolesti břicha, nadýmání, nevolnost a poruchy vyprazdňování (průjem) . LFD také snižuje příznaky únavy, letargie a špatné koncentrace a je účinná i při SIBO – bakteriálním přerůstání v tenkém střevě. O jejích benefitech se stále více hovoří také v případě neceliakální glutenové sensitivity (NCGS), potravinových alergiích či samotné celiakii.

Bezlepková dieta

Cílem diety FODMAP tedy není doživotně zakázat konzumaci určitých potravin, ale identifikovat konkrétní problémové sacharidy a potraviny a zjistit individuálně tolerované množství problémových potravin, které po konzumaci ještě nevyvolá zažívací problémy. Dieta vyžaduje určitou disciplínu, a proto je vhodné ji řešit s odborníkem a držet se přesně jeho pokynů, aby nedošlo k nutričním deficitům pro její striktnost.

Výběr potravin vhodných pro Low Fodmap dietu je náročnější než u těch pro bezlepkovou, které jsou dnes mezinárodně označovány přeškrtnutým klasem. Je důležité číst složení na základě pokynů dietologa, případně zvážit kolik konkrétní potraviny může pacient sníst, aby splňovala podmínky této restrikční diety. V tomto pomáhá i společnost Dr. SCHAR, která vyrábí kromě bezlepkových či bezlaktózových výrobků i produkty s nízkým obsahem FODMAP. a umožňuje, aby i lidé s vážnými dietologickými omezeními žili zdravě a měli příjemný život.

www.schaer.sk

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk