Zachování kultury





36. setkání kovbojských básníků se v srpnu vrací do Prescottu

Vydání Arizona Cowboy Poets Gathering v roce 2024 se opět objeví na pódiu Jim a Linda Lee Yavapai College Performing Arts Center 8.–10. Jedna z nejpopulárnějších každoročních akcí v Prescottu, letošní Gathering, představuje více než čtyřicet autentických kovbojských zpěváků, básníků a vypravěčů, kteří se po dva dny a tři noci zábavy podělí o dědictví a kulturu amerického kovboje.

Mezi hlavní umělce patří Dave Stamey, Mike Dunn a Kristyn Harris & Hailey Sandoz. Letošní sběratelský plakát s názvem „A Good Way to Get Shot Down“, vytvořený místním umělcem Stevem Atkinsonem, bude k dispozici ke koupi na Gatheringu, stejně jako vstupenky do tomboly o originální zarámované giclée plakátu.

Celoživotní dílo Davea Stameyho oslavuje venkovský americký západ. Byl kovbojem, baličem mezků a švihákem – a nyní je jedním z nejpopulárnějších západních bavičů. Cowboys and Indians Magazine ho nazval „Charlie Russell ze západní hudby“. Časopis Western Horseman prohlásil jeho „Vaquero Song“ za jednu z největších západních písní všech dob. Mezinárodní asociace západní hudby (IWMA) ho sedmkrát jmenovala bavičem roku, sedmkrát mužským interpretem roku a pětkrát skladatelem roku. V listopadu 2016 byl Stamey uveden do Western Music Hall of Fame. Na pódiu bude ve čtvrtek 8. srpna.

Mike Dunn je hrdý na dědictví Arizony, které sahá až do 19. století, vzpomínky se soustředí podél východní strany Whetstone Mountains, kde většina ranče jeho dědečka, značka Rail „A“, zůstává v rodině dodnes. Tam na vlastní kůži poznal, jaký je kovbojský život, když pracoval na ranči, jehož je nyní částečným vlastníkem. Jeho kniha Někde mezi Zemí a Nebem obsahuje hodně z jeho původní poezie, kde reflektuje své vlastní zkušenosti a zkušenosti ostatních jako poctu rodině ranče. Akademie západních umělců jmenovala knihu příjemcem Will Rogers Medallion Award krátce po vydání. Mike rád vytváří a sdílí rytmické příběhy – příběhy o radostech a snech, upřímných emocích, vážných i smutných realitách kovbojského života. Vtipný, energický, vlastenecký, vážný, jednoduchý, starostlivý, divoký, odvážný a důvěřivý duch kovboje ožívá ve spisech a recitacích jeho děl. Mike bude na pódiu v pátek 9. srpna.

Kristyn Harris a Hailey Sandoz vystoupí v centru jeviště v sobotu 10. srpna. Kristyn je pětinásobnou (a v současné době vládnoucí) IWMA Entertainer of the Year, nejmladší hudebník, kterému se dostalo této pocty. Je uznávána pro svůj silný hlas, swingové rytmické kytarové sekání, psaní písní, jódlování a energickou pódiovou přítomnost, stejně jako pro vášeň a autenticitu, kterou vkládá do každého vystoupení. Její nejnovější album, Místo k přistánízískalo ocenění Vynikající westernové album od National Cowboy & Western Heritage Museum pro rok 2020.

Hailey je trojnásobnou instrumentalistkou roku IWMA a je známá pro své výjimečné housle, jazzové vokály a kreativní aranžérské schopnosti. Nedávná absolventka Texas A&M University, Hailey je velmi vyhledávanou hudební hudebnicí, kterou v 18 letech najali na plný úvazek držitel ceny Grammy Bobby Flores a skupina Yellow Rose Band. Kristyn a Hailey se dokonale doplňují ve svých talentech. Přestože jsou jedineční jednotliví interpreti, vytvářejí hudební kouzlo, když společně vystoupí na pódium.

The Gathering také nabízí v pátek a sobotu bezplatné denní sezení po celém kampusu, kde se účastníci mohou setkat a slyšet kovbojské zpěváky, básníky a vypravěče a zároveň si užívat kulturu a historii amerického kovboje. „Jsme nadšeni, že můžeme pořádat další nezapomenutelnou událost v uctívaném centru múzických umění Jim & Linda Lee na Yavapai College,“ poznamenává Jim Jensen, předseda představenstva Arizona Cowboy Poets Gathering. „Tady na pódiu je rok co rok vášnivě uchováváno bohaté dědictví autentického amerického kovboje. Je nám ctí představit tuto jedinečnou formu zábavy komunitě a návštěvníkům.“

Arizona Cowboy Poets Gathering si zachovalo standard, který většina ostatních shromáždění opustila – jmenovitě zvaní mužů a žen, kteří jsou nyní nebo byli v minulosti součástí pracovního kovbojského prostředí a pracoviště. Prescott Gathering je respektován kovbojskými básníky jako jedno z nejlepších setkání v zemi, protože pomáhá zachovat skutečnou kulturu a dědictví „pracovního kovboje“.

Zjistěte více a kupte si vstupenky (k dispozici po 1. červnu) na www.azcowboypoets.org nebo na čísle 928.776.2000 nebo 877.928.4253.




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com


Zdroj: prescottwomanmagazine.com