Jablečný ocet a jeho benefity






V dnešní době je jablečný ocet nedílnou součástí nejen pokrmů, ale také jiných běžně používaných výrobků. Nejstarší zmínky o jeho použití se datují kolem roku 10 000 před naším letopočtem. Starověcí Babyloňané jej vyráběli z datlí a používal se na konzervování potravin. Féničané využívali k jeho výrobě jablka nebo jablečný mošt. Ve starověku se jako přísady pro výrobu octa používaly různé druhy ovoce, jakými jsou například jablka, hrušky nebo fíky.

Charakteristika a použití

V současnosti existuje několik druhů octů, které mají specifické vlastnosti a použití. Mezi nejznámější druhy, které jsou běžně dostupné i v síti prodejen Kaufland, patří ocet balzamikový, jablečný, vinný či rýžový. Pokud máte chuť na více exotiky, podívejte se například po pivním, rybízovém, malinovém, švestkovém, rajčatovém, okurkovém či octě s příchutí sherry nebo whisky.

Jablečný ocet je poměrně rozšířenou a oblíbenou pochutinou používanou při přípravě rozličných jídel ve střední Evropě. Charakteristická je jeho chuť a aroma, které lze popsat jako jemně nakyslé, s příchutí po ovoci.

Je důležité jej správně skladovat – ideálně ve tmě a bez přístupu vzduchu. Přímé sluneční záření primárně octa neškodí, ale obsahu vitamínu C ano, což může mít za následek postupné snížení obsahu tohoto vitamínu v jablečném octě. Využíváme jej zejména jako přísadu při přípravě omáček, salátů, drůbeže a zvěřiny. Vhodný je také jako pochutina k čerstvému ​​sýru. Pro zachování kyselé chuti octa se doporučuje jej přimíchávat k pokrmům až po tepelné úpravě.

Jablečný ocet

Výroba jablečného octa

Základní surovinou používanou pro výrobu jablečného octa jsou jablka, ale může se také použít i jejich šťáva, jablečný mošt nebo jablečné víno. Podstata výroby octa spočívá ve fermentaci čerstvého, přirozeně sladkého moštu, který se přeměňuje na alkoholický nápoj. Následně probíhá další proces fermentace, tzn. octové kvašení, při kterém se rozkládá alkohol na kyselinu octovou, a tím vzniká ocet. Octy běžně dostupné v obchodech mají obsah kyseliny octové 5 až 6 %.

Jablečný ocet rozdělujeme na přírodně zakalený a přefiltrovaný. Přírodní zákal v jablečném octě se nepovažuje jako znak špatné kvality. Při konzumaci se upřednostňuje použít spíše přírodně zakalený jablečný ocet než čirý.

Benefity jablečného octa pro zdraví

Využití octa se spojuje zejména s přípravou pokrmů, ale díky svým vlastnostem má široké použití i mimo gastronomii. Již v antickém Řecku se používal jako účinná látka pro vnější a vnitřní použití při mnoha onemocněních. V kosmetickém průmyslu je ocet součástí různých čistících pleťových vod, masek, šamponů nebo balzámů. Časté je i využití octa jako prostředku proti hmyzu nebo k odstraňování vodního kamene.

Jablečný ocet

V posledních letech bylo zjištěno, že pravidelné užívání octa podporuje trávení, proto na základě těchto tvrzení byly vypracovány různé studie, v nichž nejlepší výsledky ze všech druhů octů měl jablečný ocet, který údajně pomáhá při hubnutí. Třeba si však uvědomit, že jablečný ocet není zázračný všelék, díky kterému zhubnete ve velmi krátké době. Principem dietní kúry s jablečným octem je pravidelná konzumace octa ve zředěné formě (1 sklenice vody s 1 čajovou lžičkou jablečného octa) před každým jídlem. Při této dietě se nesmí zapomínat omezit příjem cukrů a tuků. V tomto směru by měl jablečný ocet snižovat chuť na sladké a podporovat chuť ke konzumaci zeleniny a obilovin. Je však třeba zdůraznit, že při dietní kúře s jablečným octem se ocet nesmí konzumovat v nezředěné formě, protože výrazně poškozuje sliznici trávicího traktu.

Jiné druhy octů a jejich využití

Existuje několik druhů balzamikových octů. Pro všechny je charakteristické, že jsou to kořeněnější, sladší octy s lehčí kyselinou a jsou mírně olejnaté. Balzamikový ocet má nejširší použití a je vhodný pro přípravu salátů, polévek, různých druhů masa, hub či dokonce dezertů.

Jablečný ocet

Základní surovinou pro výrobu vinného octa jsou bobule vinné révy, hroznová šťáva nebo rmut. Vinný ocet se dělí na bílý a červený, přičemž pro oba druhy je typická jemně nakyslá chuť. Použití vinného octa je velmi univerzální.

Rýžový ocet je typická přísada do jídel zejména v Asii, který vyniká velmi jemnou chutí s decentní kyselostí. Vhodný je při přípravě ryb, telecího masa, polévek a omáček.

Dobrý ovocný ocet (malinový, švestkový, rybízový…) je charakteristický výraznou vůní, která je typická pro daný druh ovoce, ze kterého byl vyroben. Nejčastěji se ovocné octy přidávají do teplých omáček nebo salátů.

Zeleninové octy, kterými jsou například okurkový ocet, rajčatový ocet nebo mrkvový ocet, jsou vhodnou přísadou do pokrmů, kde se používá zelenina.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk