Vlašské ořechy






Vlašské ořechy jsou plody stromu ořech královský (Juglans regia), který je původem z regionu, který se rozprostírá od Balkánu po Himaláje a jihozápadní Čínu. Jsou druhým nejpopulárnějším ořechem po mandli. USA, Francie a Itálie pěstují nejvíce vlašských ořechů na světě. Francouzi z něj lisují jemný (a drahý) olej mimořádných chuťových vlastností. Jsou známé svými výživovými hodnotami a zdravotními přínosy. Zde je několik klíčových informací o vlašských ořeších:

Výživové hodnoty

Jsou bohaté na různé živiny, jako například:

  • Bílkoviny: Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin.
  • Tuky: Obsahují vysoký podíl tuků, zejména polynenasycených tuků, včetně omega-3 mastných kyselin (zejména kyseliny alfa-linolenové, ALA).
  • Vitamíny a minerály: Jsou bohaté na vitamíny B (zejména B6), vitamín E, kyselinu listovou, hořčík, měď a mangan.
  • Antioxidanty: Obsahují antioxidanty, jako jsou polyfenoly, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu v těle.

Zdravotní přínosy

Zdraví srdce: Pravidelná konzumace vlašských ořechů může zlepšit zdraví srdce tím, že snižuje hladinu LDL cholesterolu (špatného cholesterolu) a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (dobrého cholesterolu). Omega-3 mastné kyseliny také přispívají ke snižování rizika srdečních chorob a podporují zdraví srdečně-cévního systému.

Zlepšení funkce mozku: Vlašské ořechy jsou spojeny s lepší funkcí mozku, díky obsahu omega-3 mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů. Tyto složky mohou pomoci zlepšit paměť a kognitivní funkce a chránit mozek před neurodegenerativními onemocněními.

Protizánětlivé vlastnosti: Vlašské ořechy obsahují látky, které mají protizánětlivé účinky, což může pomoci snižovat chronické záněty v těle. Chronický zánět je spojen s různými chronickými onemocněními, včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny.

Podpora trávení: Vlašské ořechy obsahují vlákninu, která podporuje zdravé trávení a může pomoci předcházet zácpě. Vláknina také podporuje zdravý mikrobiom střev, což je důležité pro celkové zdraví.

Kontrola hmotnosti: Přestože jsou bohaté na tuky a kalorie, mohou pomoci při kontrole hmotnosti. Výzkumy naznačují, že tuky v ořeších jsou méně absorbovány v těle, a že ořechy mohou podporovat pocit sytosti, což může snížit celkový příjem kalorií.

Zdraví kostí: Obsah minerálů, jako jsou hořčík, fosfor a vápník, podporuje zdraví kostí. Hořčík a fosfor jsou důležité pro vývoj a udržení silných a zdravých kostí.

Vlašské ořechy
https://www.shutterstock.com

Způsoby konzumace

  • Syrové: Dají se konzumovat přímo z obalu jako zdravá svačinka.
  • Pražené: Můžete je pražit v troubě nebo na pánvi pro zlepšení chuti.
  • Do pečení: Jsou skvělým přídavkem do koláčů, muffinů, chlebů a dalších pečených výrobků.
  • V salátech: Posypte nasekané vlašské ořechy na saláty pro extra křupavost a nutriční hodnotu.
  • Do müsli nebo jogurtu: Přidejte je do ranního müsli nebo jogurtu pro zdravou snídani.
  • V omáčkách a pěstech: Můžete je použít v omáčkách a pěstech pro bohatší chuť.

Uskladnění

Vlašské ořechy obsahují vysoký podíl tuků, což znamená, že mohou žloutnout, pokud nejsou správně uskladněny. Pro dlouhodobé uchovávání je nejlepší skladovat je v chladničce nebo mrazničce, aby se zabránilo žloutnutí. Můžete je také skladovat na tmavém a chladném místě v dobře uzavřeném obalu.

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem živin a nabízejí řadu zdravotních přínosů. Jejich pravidelná konzumace může přispět ke zlepšení celkového zdraví a pohody. Jsou univerzální a lze je snadno začlenit do různých jídel a receptů.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk