Rozmanité inspirace pro přípravu brokolice






V minulé části jsem vám psala o řadě pozitivních účinků brokolice na lidský organismus a slíbila jsem vám i několik chutných receptů. Brokolice je opravdu všestranná zelenina, připravit se dá na řadu způsobů, doufám, že si některý z nich vyberete i vy. Dobrou chuť!

Inspirace pro přípravu brokolice

Jemná brokolicová polévka

Suroviny:

300-400g brokolice, 2-3 brambory, 1 cibuli, 2 polévkové lžíce oleje, 1 PL másla, 2 PL hladké mouky, l mléka, 1 lžičku vegety, sůl, pepř, špetku tymiánu, špetku mlet dochucení (nemusí být)

Inspirace pro přípravu brokolice
https://www.shutterstock.com

Postup:

Do osolené vody dáme vařit očištěné a pokrájené brambory. Když jsou už téměř měkké, přidáme k nim opláchnutou brokolici rozebranou na růžičky is košťálem. Povaříme do změknutí a scedíme. Vývar si necháme na polévku. na oleji osmahneme cibulku posekanou nadrobno, přidáme mouku, promícháme zalijeme mlékem a postupu ředíme vývarem. Ochutíme pepřem, vegetou, bylinkami a spolu povaříme. Nakonec přidáme scezenou brokolici s bramborami, polévku odtáhneme a když trošku vychladne, rozmixujeme ji, nebo přetřeme přes síto. Znovu ji necháme v hrnci krátce přejít varem, přidáme kousek másla na zjemnění pokud třeba, přisolíme. Podáváme s čerstvým křupavým chlebem a na talíři můžeme ještě dochutit lžící smetany.

Zeleninový dort pro šest osob

Suroviny:

4 vejce, 50 ml mléka, 50 g zakysané smetany, 1 větší pór, 60 g žampionů z konzervy nakrájených najemno, 70 g brokolice, 100 g strouhaného tvrdého sýra, bazalku, majoránku, sůl, špetku černého

Inspirace pro přípravu brokolice
https://www.shutterstock.com

Postup:

Pórek nakrájíme na jemná kolečka, který podusíme se žampiony na malém množství rostlinného oleje. Brokolici nadrobno a povaříme v mírně osolené vodě nebo v páře do měkka. Vejce rozmícháme se smetanou a strouhaným sýrem, přidáme majoránku, bazalku, sůl a pepř. Podušenou zeleninu promícháme s vaječnou hmotou a vše spolu vlijeme do kulaté pečící formy. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut na 180 °C. Jako příloha je vhodný zeleninový salát nebo vařené brambory.

Omeleta s masově-brokolicovou nádivkou

Suroviny:

6 vajec, 3 polévkové lžíce mléka, sůl, 300-400g umletého vepřového masa z plece, 300g uvařené brokolice, 60g nadrobno nakrájené cibule, olej, sůl, kmín, mletý černý pepř, 1

Inspirace pro přípravu brokolice
https://www.shutterstock.com

Postup:

Rozbitá vejce rozšleháme se solí a mlékem. Na rozpálené pánvi s olejem postupně upečeme omelety, které naplníme masovou nádivkou s brokolicí, kterou připravíme následovně: vepřové maso umeleme na masovém mlýnku, na rozpáleném oleji do sklovita osmahneme cibuli, přidáme umleté ​​maso, mírně osmahneme a mírně osmahneme a pokapeme sójovou omáčkou. Udusíme doměkka. Potom maso smícháme s uvařenou a pokrájenou brokolicí. Servírujeme s čerstvě připraveným zeleninovým salátem.

Salát z těstoviny a brokolice

Suroviny:

250g uvařených těstovin, 1 polévková lžíce oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 150g uvařené brokolice, 100g uzeného sýra, 1 vejce uvařené na tvrdo, 2 polévkové lžíce ochucené majonézy, 1 polévková

https://www.shutterstock.com

Postup:

Vychlazené těstoviny promícháme s olejem, přidáme pokrájenou cibuli a brokolici, nastrouhanou mrkev, nahrubo nastrouhaný sýr a nasekané vejce. Zalijeme majonézou rozmíchanou s jogurtem, posypeme oregánem a promícháme.

Zapékaná brokolice

Suroviny:

400g brokolice, sůl, 1 půl. lžíce masti, 30g hladké mouky, 1dl mléka, 1 žloutek, 40g nastrouhaného sýra, 2 rajčata, 1 půl. lžíce tuku, strouhanka, 1 půl. lžíce zelené petrželky nasekané nadrobno.

https://www.shutterstock.com

Postup:

Brokolici nakrájíme se stonky dlouhými asi 10 cm, vložíme do vroucí osolené vody, vaříme na mírném ohni 10-12 minut, poté ji scedíme, necháme okapat, uložíme do vymazané ohnivzdorné mísy. Z sádla a mouky připravíme bledou jíšku, zalijeme ji mlékem, povaříme a přimícháme rozšlehaný žloutek spolu s nastrouhaným sýrem. Připravenou omáčkou zalijeme brokolici, obložíme ji rajčaty, pokrájenými na plátky, pokapeme ji tukem, posypeme ji strouhankou a zapečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme posypanou zelenou petrželkou posekanou nadrobno.

Brokolicová pánev s mrkví

Suroviny:

1kg brokolice, 750g mrkve, 3 lžíce mandlových lupínků, 100g Nivy, 250 ml mléka, strouhaný muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, 4 lžíce zakysané smetany, bagety, nebo bílé pečivo

https://www.shutterstock.com

Postup:

Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Mandlové lupínky nasucho osmahneme na pánvi do zlata a zatím odložíme. Brokolici s mrkví osmahneme na teflonové pánvi bez tuku. Přidáme 5 lžíc vody a přikryté dusíme asi 10 minut. Potom zeleninu naběračkou vyjmeme z pánve. Nivu nadrobno nakrájíme a necháme rozpustit v zeleninové šťávě. Vmícháme mléko, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Můžeme také zahustit osmaženou strouhankou. Do omáčky vmícháme zakysanou smetanu. Znovu vložíme zeleninu a prohřejeme. Podáváme s posypanými praženými mandlovými lupínky. Vhodnou přílohou může být bagetka, případně bílé pečivo.

Další inspirace pro přípravu brokolice naleznete v našem receptáři 🙂

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk