Kostival – pomocník při poraněních






Kostival lékařský (Symphytum officinale) je rostlina, která se již po staletí používá v tradiční medicíně k léčbě různých poranění a zdravotních problémů. Jeho léčivé vlastnosti souvisí s obsahem alantoinu, slizu, tříslovin, flavonoidů a dalších účinných látek. Kostival má výborné regenerační a protizánětlivé účinky, což z něj činí cenného pomocníka při léčbě poranění. Když se řekne kostival, mnozí si určitě rozmění toto slovo na drobné: kosti hojí. Přesně tak. Tato rostlinka má jedinečnou schopnost léčit zlomené kosti a různá vnější poranění. Označují ji také jako dobrý kořen. Je vhodný k zevnímu použití – jako obklad na rány či k léčbě křečových žil. Bez odborného předpisu jej však rozhodně neužívejte vnitřně!

Hlavní účinky kostivalu:

Alantoin, který je přítomen v kostivalu, podporuje regeneraci buněk a urychluje hojení ran, škrábanců a popálenin. Kostival má silné protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zmírnit zánět a otok v případě poranění, výronů a svalových bolestí. Pomáhá zmírnit bolest a otoky spojené s poraněním měkkých tkání, jako jsou výrony, podlitiny a namožené svaly. Kostival se tradičně používal také na podporu léčby zlomenin, protože urychluje proces regenerace kostí a tkání.

Způsoby použití kostivalu:

Mast nebo krém: Mast nebo krém z kostivalu se aplikuje přímo na postižené místo. Tyto produkty jsou běžně dostupné v lékárnách nebo je lze připravit doma.

Obklady: Listy kostivalu lze použít pro přípravu obkladů. Rozdrcené čerstvé listy se aplikují přímo na ránu nebo bolestivé místo a překryjí se obvazem.

Tinktura: Tinkturu z kostivalu lze aplikovat na postižené místo nebo ji zředit ve vodě a použít na obklady.

Odvar: Připravit odvar z kořene nebo listů kostivalu a používat jej k omývání ran a poranění.

Příprava domácí kostivalové masti:

Suroviny:

  • 1 šálek čerstvých nebo sušených listů kostivalu
  • 1 šálek kokosového oleje nebo jiného nosného oleje (např. olivového)
  • 1/4 šálku včelího vosku (volitelné, pro ztuhnutí masti)
kostival
https://www.shutterstock.com

Postup:

Nasekané listy kostivalu vložte do nádoby a zalijte olejem. Nádobu vložte do vodní lázně a zahřívejte na nízké teplotě 1-2 hodiny, aby se účinné látky z listů uvolnily do oleje. Po 1-2 hodinách olej sceďte přes plátno nebo jemné síto a vyždímejte zbytky rostliny. Chcete-li tužší sádlo, přidejte včelí vosk a zahřívejte, dokud se vosk nerozpustí. Hotovou mast nalijte do čisté nádoby a nechte vychladnout. Uzavřeme až po vychladnutí. Kostivalovou mast je třeba skladovat v chladničce a spotřebovat do 3 měsíců.

Využití kořene

Na podzim se vykopávají kořeny dvouletých rostlin. Ty je třeba dobře umýt, očistit a podélně proříznout. Následně se suší. Usušený kořen je výborným přírodním pomocníkem. Obsahuje totiž alantoin, který podporuje obnovu tkání. Ve formě obkladů (1 lžíci zalijeme 3 dcl vody a louhujeme cca 10 hodin) se používá při špatně hojících se ranách, zánětu svalů, při trombóze či artritidě a samozřejmě i při zlomeninách.

kostival
https://www.shutterstock.com

Účinky kostivalu dobře znají i stomatologové. Díky složkám, které obsahuje, se používá při paradentóze, při léčbě zánětů v dutině ústní, či léčbě zubů (jako součást zubní pasty, tinktury či kloktadla).

Bezpečnostní upozornění:

  • Externí použití: Kostival se má používat pouze externě. Vnitřní užívání může být nebezpečné kvůli obsahu alkaloidů, které mohou poškodit játra.
  • Dlouhodobé používání: Nepoužívejte kostival na otevřené rány déle než 4-6 týdnů v roce.
  • Alergické reakce: Při aplikaci kostivalu na pokožku sledujte, zda nedochází k alergickým reakcím, jako jsou vyrážky nebo podráždění.

Kostival lékařský je výborný přírodní lék na různé druhy poranění a zánětů. Díky svým léčivým vlastnostem může být cenným doplňkem domácí lékárničky.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk