Avokádo – chutné ovoce






Nedejte se splést. Navzdory využití avokáda v různých salátech, pomazánkách či dipech, avokádo není zelenina, ale ovoce. Je plodem stále zeleného stromu Persea americana a jeho název je odvozen z aztéckého slova ahuacatl. Aztéci ho dokonce nazývali ovocem plodnosti. V průměru má 5 centimetrů, je hruškovitého nebo vejčitého tvaru a má drsnou zelenou nebo hnědavou slupku. Není sladké, výrazně aromatické a dozrálé má jemnou, až máslovou konzistenci. Na rozdíl od většiny ovoce, avokádo nedozrává na stromě. Strhává se nezralé a plody potřebují 4 – 17 dní ke změknutí v závislosti na teplotě a vlhku.

Jak vybrat správný plod

Při koupi avokáda dbejte na to, aby na slupce a v okolí stonku nebyly prohlubně, tmavé skvrny či plíseň. I když se to nezdá, vybírejte plody, které mají zdravou slupku a jsou tvrdé. Nebudou sice dát konzumovat ihned, ale při správném uskladnění vám doma dozrají a vy si budete moci vychutnat jeho chutnou máslovou konzistenci. Zabalte ho do novin nebo tmavého papírového sáčku a nechte dozrát při pokojové teplotě 3-4 dny. Pro urychlení procesu k němu přidejte banány. Chcete-li zpomalit proces zrání, vložte jej do chladničky.

Avokádo

Využití v kuchyni

Plod avokáda podélně kolem pecky rozkrojte. Protichůdným krouživým pohybem oddělte obě poloviny od sebe. Zapíchněte kuchyňský nůž do pecky a krouživým pohybem pecku vyjměte. Poloviny avokáda prořízněte na malé kostičky a měkkou dužinu vyloupejte lžící. Pokapejte citrónovou nebo limetkovou šťávou, abyste zabránili zhnědnutí a zhořknutí. Načaté plody spotřebujte ihned. Pokud se rozhodnete načaté avokádo uskladnit, zamezte přístupu vzduchu, vložte jej do zavíratelné plastové nádoby nebo sáčku. Avokádo je výživné a prospěšné ovoce. Obsahujte 20% nenasycených mastných kyselin, vitamíny E, C, B1, B6, měď, draslík a zároveň málo sodíku.

Proč jíst avokádo pravidelně?

1. Obsahuje karotenoidy

Je bohatým zdrojem luteinu, karotenoidu, který působí jako antioxidant a pomáhá chránit před onemocněním oka. Obsahuje také karotenoidy zeaxanthin, alfa-karoten a beta-karoten, stejně jako tokoferol (vitamin E).
Pomáhá získávat živiny z jiných jídel. Karotenoidy jsou lipofilní, tedy jsou rozpustné v tuku, nikoli ve vodě. Konzumací potravin obsahujících karotenoidy, například ovoce, zeleniny, společně s avokádem dochází k jejich lepšímu absorbování tělem. Doporučuje se proto kombinovat míchaný salát s avokádem.

2. Zasytí

Polovina avokáda obsahuje 3,4 g rozpustné a nerozpusté vlákniny potřebné pro zdravé fungování trávicího systému. Budete se cítit déle sytě, díky rozpustné vláknině, která zpomaluje rozklad sacharidů v těle a díky kyselině olejové, která aktivuje část mozku a dodá pocit sytosti.

3. Chrání vaše nenarozené dítě

Jeden šálek z avokáda představuje téměř čtvrtinu doporučeného denního příjmu kyseliny listové, vitamínu, který snižuje riziko vrozených vad.

4. Avokádo může pomoci snížit hladinu cholesterolu

Kyselina olejová zvyšuje pocit sytosti, ale zároveň snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Nenasycenými tuky, které v avokádu převažují, snížíte množství cholesterolu v krvi a zabráníme výskytu srdečně – cévních onemocnění.

Save

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk