Která jídla nejvíce zeštíhlují? -1. část






Hledáte zázračné dietní jídlo? Je načase na to přestat myslet. Vyrovnejte se s tím, že když přijmete více kalorií než vynaložíte, vaše hmotnost neklesne – ale naopak se zvýší. Potvrzují to i výživoví výzkumníci z prevenčního výzkumného centra v Connecticutu. Žádný mléčný zeštíhlující koktejl, náplast nebo pilulky vám spolehlivě nepomohou uniknout obezitě. Ale předtím, než si přiznáte porážku, zkuste si začít vybírat takové pokrmy, o kterých se říká, že mnohem více než jiné podporují nasycení (- pocit plnosti po jídle). Přestože se nejedná o žádná zázračná jídla, pomohou vám v konečném důsledku sníst během dne méně kalorií. „Chcete-li vědět, jaká jídla vám udrží pocit plnosti a sytosti, začněte hledat v pokrmech s vysokým obsahem vlákniny, ve zdravých tucích a proteinech, nebo v jídlech s vysokým obsahem vody,“ říká Barbara Rolls, Ph.D., americká univerzitní profesorka výživy , autorka úspěšného objemového jídelního plánu. Navíc výhodou těchto jídel je, že jsou skutečně zdravé a vhodné pro každého, protože obsahují důležité živiny, vitamíny a minerály.

Jablka

Jablko denně může omezit nárůst tukových tkání v těle. Jedná se o přístupné ovoce, které je perfektním a zároveň lehkým jídlem s vysokým obsahem vody a stravitelné vlákniny. Předchází zvýšené hladině cukru v krvi. Střední jablko se skládá asi z 85 procent vody a zbývající počet gramů tvoří rozpustná vláknina. To z něj činí snadný, rychlý a dynamizující pokrm. Jablka také obsahují quercetin – flavonoid, o kterém bylo zjištěno, že je schopen zápasit s určitými druhy rakoviny. Jablko také redukuje přebytek nezdravého cholesterolu v těle a podporuje zdravé plíce. Organická jablka jsou hodnotnější. Zejména slupky plodů pěstovaných pro komerční účely obsahují více zbytků chemických prostředků pro likvidaci plísní, než ostatní „bio-produkty“. Taková jablíčka raději oloupeme jako pomeranče nebo banány, i přesto, že se ochuzíme o polovinu vláknin a většinu železa, hořčíku a vitamínu C. Největší prospěch při odtučňovací kúře rozhodně přináší jablko i se zdravou slupkou, vypěstované bez postřiků.

jídla
https://www.shutterstock.com

Vejce

Jsou obrovským zdrojem proteinu, který může být klíčem k udržení uklidňujícího pocitu plnosti. Nedávná studia publikovaná v časopise American College nourishment zjistila, že když lidé jedli dvě vejce k snídani, přijali o 400 kalorií méně v následující době – v průběhu dalších 24 hodin, než ti lidé, kteří jedli k snídani bagetu. „Prokázala se hypotéza, že konzumování vajec navodí větší pocit plnosti a udržuje nás zasycené po delší dobu,“ argumentuje Nikhil V. Dhurandhar, Ph.D. z Penningtonského Biomedical centra v Louisianě. „Pravidelné konzumování vajec přináší dlouhodobé udržení váhové stability, říká Dr. Dhurandhar. Kvůli zdravějším vejcím přidávají někteří američtí farmáři na zlepšení slepičího krmiva kvalitní jetel, rýžové otruby nebo hnědé mořské řasy. I chovatelé v Anglii považují za nejlepší vajíčka ta, která obsahují omega-3 mastné kyseliny, spolu se zvýšeným obsahem vitamínu E a méně nasycenými tuky, což vede ke sníženému obsahu cholesterolu v porovnání s obyčejnými vejci.

jídla
vajíčka

Květák

Pokud se pokoušíte shodit kila, „bezškrobová“ zelenina, jako například květák, patří mezi několik pokrmů, které můžete jíst v neomezeném množství,“ říká Dr. Rolls. Je to vynikající jídlo pro každého, komu záleží na štíhlé linii. Květák obsahuje protirakovinnou složku phytonutrient sulforaphane, kyselinu listovou a velké množství vitamínu C, které mohou napomáhat ke ztrátě hmotnosti. Připravujeme jej na různé způsoby, aby byl chutný a přitažlivý. Když náhodou nejste květákový fanoušek, zkuste špenát nebo brokolici, které také neobsahují mnoho škrobu. Milujete smetanovou konzistenci bramborových kaší? Uvařte v páře hlávku květáku a rozemelte ho s česnekovou solí, posypte strouhaným parmazánovým sýrem a ochuťte velmi malým kouskem másla.

https://www.shutterstock.com

Nízkotučný jogurt

Pokud by všechny jogurtové reklamy byly pravdivé, měli byste se po jejich konzumaci už dávno vejít do bikinek nejmenší velikosti. Uvěřit jim můžeme jen částečně. I když jogurty a některé další mléčné výrobky nejsou zázračné zeštíhlující pochoutky, určitá pravda na jejich reklamě přece jen je. Nedávné výzkumy univerzity v Tennessee objevily, že diety založené na konzumaci tří jogurtů denně, pomohly k dvojnásobné ztrátě váhy ve srovnání s lidmi, kteří zcela vyloučili jogurty z odtučňovacího programu, trvajícího 12 týdnů. Proč? „Vápník v kombinaci s dalšími bioaktivními směsmi v mléčných výrobcích zpomalí proces budování tukových buněk a pomáhají k jejich rychlejšímu spalování, zejména v oblasti břicha,“ tvrdí vedoucí výzkumu Michael B. Zemel, profesor výživy a léků na zmiňované univerzitě. Žádné husté, sladké a krémové mléčné pochoutky podobné zmrzlině nepodpoří spalování tuků.

Které látky potřebují vegetariáni
https://stock.adobe.com/

Rada na závěr:

Rozhodnete-li se vnést do vašeho jídelníčku více mléčných produktů, pozorně sledujte obsah složek ukrytých v nich. Preferujte neslazené, neochucené a nízkotučné jogurty. Smetanové zálivky na saláty nahraďte jogurtovými a brzy oceníte zdravotní výhody tohoto řešení.

M. Tallová (podle J. Meyer)

– konec 1. části –

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk