Proč máme zvláštní sny, když nás zmárá horečka?






Mnozí z nás mají zkušenost, že během nemoci, zvláště tehdy, když se k ní přidá i horečka, máme podivné, přímo bláznivé sny. Říkáme jim horečné sny. Proč vznikají?

Většina příznaků běžných viróz či chřipky se dá zažehnat správným odpočinkem, hydratací a volně prodejnými léky. Některé však potrápí horečné sny. Na rozdíl od snů, které se nám sní, když jsme zdraví, sny během nemoci jsou bizarní, děsivé a velmi živé. Příčinou je horečný stav. Nejsou to sice noční můry, protože ty se vyskytují v důsledku úzkosti, ale i sny zapříčiněné horečkou umí být pořádně nepříjemné nebo znervózňující. Typickými horečkovými sny jsou takové, ve kterých se vidíme v plamenech ohně nebo jinak trpíme, případně vidíme zvláštní stvoření, která se nám snaží ublížit.

Co způsobuje horečné sny?

I když existuje mnoho teorií o tom, proč máme horečné sny, přesná příčina v současnosti není známa. Nejpřijatelnější teorií mezi výzkumníky je, že vysoká tělesná teplota narušuje normální kognitivní funkci mozku. Kvůli tomuto narušení jsou horečnaté sny bizarnější než běžné sny, které máme, když jsme zdraví. Předpokládá se, že horečnaté sny se vyskytují během fáze spánku s rychlým pohybem očí (REM), proto jsou tak živé.

Kdy se vyskytují horečnaté sny?

Horečnaté sny nás mohou překvapit, když máme vyšší tělesnou teplotu než 38 stupňů Celsia. Nejčastěji se vyskytují, pokud tělo bojuje s virovou nebo bakteriální infekcí, při vyčerpání z horka, určitých zánětlivých stavech. Vyvolat je mohou i některé léky nebo nádory.

Jak se pocity vyvolává horečnatý sen?

Většina lidí popisuje horečnatý sen jako negativní zážitek, který je emocionálně intenzivní, dost zvláštní a někdy velmi děsivý. Některé sny zahrnují fyzický pocit přehřátí a slabosti, jiné děsivý vzhled tvorů, které na nemocného útočí. Samozřejmě i tyto sny vyplývají z našeho podvědomí, proto jsou u každého jiné, byť mohou mít společné prvky.

Dá se zabránit horečným snům?

Pokud máme horečku, nemůžete udělat mnoho proto, abychom zabránili tomu, že se naše podvědomí v noci „rozjede“. Ovšem regulování teploty je velmi užitečný způsob, jak předejít i těmto nepříjemným snům. Hodně odpočívejme, pijme hodně tekutin, užívejme léky na snížení horečky (je-li and 38 stupňů Celsia), jezme potraviny, které jsou lehce stravitelné a sprchujme se vlažnou vodou.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk