Vysoce-proteinová snídaně? Vyzkoušejte tyto tipy






Zajímá vás zdravá výživa a možnosti, jak udržet hmotnost na uzdě? Pak jste se určitě již setkali s doporučením začít den se snídaní, která obsahují prioritně bílkoviny. Bílkoviny nám dodají nejen potřebné látky pro fungování svalů, ale zajistí delší pocit sytosti. Přinášíme pár tipů, jak může taková snídaně vypadat.

Podle odborníků na výživu, pokud v rámci snídaně sníme 15 až 20 gramů bílkovin, je to skvělý způsob, jak regulovat hladinu cukru v krvi, abychom zůstali spokojeni a soustředění po celé dopoledne. Bílkoviny pomáhají zpomalit trávení a vstřebávání sacharidů, takže se po jídle budeme cítit energičtěji a bdělě. Bílkoviny mají další bonus: podporují zachování svalové hmoty při hubnutí.

Celkové množství bílkovin, které bychom měli za den přijmout, závisí na naší aktuální hmotnosti, hlavní jídla by však neměla obsahovat méně než 15 až 20 gramů bílkovin denně a dalších 5 až 10 gramů bychom měli sníst ve formě občerstvení.

Tipy na proteinovou snídani:

Ovesné vločky s borůvkami

Ovesné vločky samy o sobě jsou lahodnou snídaní plnou vlákniny, ale můžeme je obohatit o bílkoviny. Stačí, když přidáme lněnou moučku, chia semínka, sójové nebo mandlové mléko či proteinový prášek. Jídlo osvěžte bobulovým ovocem, například borůvkami, které obsahují antioxidanty a další cenné živiny.

1 porce obsahuje: 329 kalorií, 21 g bílkovin, 11 g tuku, 50 g sacharidů, 8 g vlákniny.

Vajíčkové mini frittaty

Smícháme 2 celá vejce a 1 bílek navíc se 60 g restované zeleniny. Směs nalijeme do forem na muffiny a pečeme při 180 stupních Celsia, dokud neztuhnou (v plechu na muffiny standardní velikosti to bude asi 20 až 25 minut). Jedna porce jsou dvě mini frittaty. Jejich výhodou je, že si je můžeme vzít i do práce nebo na výlet jako zdravé občerstvení. Na obměnu můžeme přidat chia semínka nebo kvalitní šunku.

1 porce obsahuje: 353 kalorií, 31 g bílkovin, 17 g tuku, 17 g sacharidů, 2 g vlákniny.

Cottage cheese se zeleninou

Nízkotučný cottage cheese nebo tvaroh je skvělou možností, jak přidat do stravy více bílkovin. K jednomu šálku 1 šálku cottage sýru nebo tvarohu, přimícháme ¼ šálku černých fazolí, nakrájená rajčata, papriku, sůl, pepř.

1 porce obsahuje: 40 kalorií, 28 g bílkovin, 5 g tuku, 20 g sacharidů, 4 g vlákniny.

Sledujte nás i na sociálních sítích




Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Eva Nováčková
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com

Zdroj:
woman.sk